Saham Asia mencatakan keuntungan yang sederhana pada hari Jumaat selepas China dan Amerika Syarikat bersetuju untuk mengadakan rundingan perdagangan pertama mereka manakala lira Turki memenangi pasaran dari rekod rendahnya pada awal minggu ini.

Berita bahawa delegasi China yang diketuai oleh Naib Menteri Perdagangan, Wang Shouwen akan bertemu dengan wakil A.S. membantu meningkatkan keyakinan pelabur.

Namun, impak daripada rundingan tersebut mampu memberikan kesan jangka pendek kerana rundingan peringkat rendah semata-mata tidak akan dapat menyelesaikan pertikaian perdagangan yang berterusan.

Penasihat Ekonomi White House, Larry Kudlow memberi amaran kepada Beijing untuk tidak memandang rendah terhadap ketetapan Presiden Donald Trump dalam menolak perubahan dalam dasar ekonomi China.

Pada masa yang sama, krisis matawang di Turki, menyebabkan pelabur mengalihkan tumpuan dari pasaran baru ke pasaran maju, kata Shuji Shirota, ketua strategi makro ekonomi di HSBC Securities di Tokyo.

Jika dilihat daripada prospek jangka panjang, A.S. bakal terpengaruh jika perselisihan perdagangan kekal membelenggu pasaran. Memandangkan presiden A.S. mentadbir secara teruk bagi suku pertama pertengahan tahunnya, beliau mungkin melakukan lebih banyak isu-isu perdagangan selepas pilihan raya, “katanya.

Di pasaran matawang, lira telah melantun semula kepada 5.815 setiap dolar, hampir hampir 25% daripada rekodnya rendah pada 7.2400 pada awal hari Isnin, meskipun ancaman lebih banyak sekatan dari Washington.

USD / TRY mendapat beberapa sokongan dari pengumuman lewat pada hari Rabu menerusi ikrar Qatar untuk melabur $ 15 bilion di Turki.

Yuan China mencatat keuntungan harian terbesar sejak Januari 2017 dalam perdagangan luar pesisir pada Khamis, meningkat 1.2%, berikutan berita ceramah perdagangan.

Yuan terakhir berada pada tahap 6.8672 setiap dolar, rendah pada 19 bulan pada 6.9587 pada hari Rabu.

Euro, yang telah terjejas oleh kebimbangan mengenai pendedahan bank Eropah ke Turki, naik dengan EUR / USD didagangkan pada $ 1.1375, daripada paras rendah 13-1 / 2 bulan sebanyak $ 1.1301 pada hari Rabu.

Yen pula didagangkan jajaran pada 110.97 setiap dolar.

Pound naik 0.12% pada hari Khamis selepas jatuh sepuluh hari berturut-turut walaupun kebimbangan mengenai Brexit yang keras terus melemahkan sterling.

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini