Pelabur menarik nafas lega dengan harapan pembaharuan perdagangan baru antara A.S. dan China manakala Turki mempamerkan pemulihan setelah menerima sokongan dan kredit global berada dalam pergolakan yang jarang berlaku.

Berikut merupakan beberapa perkara yang berlaku di dalam pasaran yang harus diketahui pedagang:

# Presiden Trump Menekan China Untuk Menjayakan Rundingan 

Presiden Donald Trump memaksa China untuk menawarkan lebih banyak perkara di meja rundingan kerana kedua-dua negara telah bersedia untuk melaksanakan rundingan utama mereka yang pertama dalam lebih daripada dua bulan dalam usaha untuk mengetepikan perang perdagangan semua.

Terdahulu, penasihat ekonomi Trump mengalu-alukan pengumuman China bahawa ia akan menghantar Naib Menteri Perdagangan, Wang Shouwen ke Amerika Syarikat untuk perbincangan pada akhir bulan Ogos dengan David Malpass, ketua setiausaha hal ehwal antarabangsa di Jabatan Perbendaharaan.

# Optimisme Perdagangan Menyokong Saham

Saham A.S. meningkat, disokong oleh keyakinan terhadap rundingan perdagangan yang dirancang serta sektor runcit yang melambung tinggi. Peruncit makanan mencatatkan keuntungan terbesar mereka sejak November selepas Walmart berkata jualan runcit merangsang hasil pendapatan yang kukuh.

Komoditi juga pulih dari kejatuhan hari Rabu, dengan minyak mendatar naik dan tembaga pulih. Kemungkinan penembusan dalam kebuntuan perdagangan di antara China dan A.S. membantu menyingkirkan beberapa perhatian tinggi yang dijangkiti pasaran global, terutamanya di negara-negara membangun, sepanjang minggu lalu apabila matawang Turki telah menjunam ekoran krisis matawang manakala Dolar jatuh bersama Perbendaharaan (Yields).

# Turki Tidak Akan Melaksanakan Pengawalan Modal

Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan beralih kepada negara sekutu di Eropah dan Timur Tengah, mengurangkan tekanan terhadap lira yang telah ditakluki, ketika pergolakan di antara Ankara dan Washington semakin memburuk.

Turki tidak akan mengenakan kawalan modal, kata Menteri Kewangan dan Perbendaharaan Berat Albayrak yang memberitahu 6,000 pelabur dalam panggilan persidangan global yang diadakan untuk meningkatkan keyakinan terhadap ekonomi terbesar di Timur Tengah.

Menghadkan aliran modal bukan pilihan dalam sistem pasaran bebas, katanya. Menterinya, pada masa yang sama menantunya, berkata bahawa beliau memfokusan untuk memperbaiki kelemahan utama dalam ekonomi $ 880 bilion Turki, termasuk mengimbangi inflasi dan menguncupkan defisit akaun semasa.

 

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini