Rekod pentadbiran Donald Trump yang menggunakan taktik pemecahan perkauman menimbulkan satu lagi spekulasi tentang sama ada ia mampu menenggelamkan popularitinya.

Pada masa yang sama, terdapat banyak contoh terhadap kerosakan pada persetujuan Trump dari komen yang tidak wajar. Terdapat kesan politik sebenar jika penilaian presiden tergelincir dari paras semasa yang berada pada kira-kira 42% kepada kira-kira 37%.

Namun, beliau sentiasa mempunyai satu kelebihan, iaitu insentif yang kuat untuk para pemimpin parti, termasuk yang di Kongres, untuk kekal berpihak kepadanya.

Malah kini, beliau bakal memasuki satu tempoh yang berbahaya apabila insentif itu tidak akan dapat membantu beliau.

Semasa kempen pilihan raya, populariti presiden adalah penting untuk semua ahli politik parti yang sama, yang cenderung ditarik atau tenggelam melalui gelombang parti. Hubungan tersebut sangat penting sehinggakan terdapat serangan insentif terhadap ahli politik parti yang sama.

Oleh yang demikian, ahli politik Republikan mempunyai alasan yang kukuh untuk kekal berpihak dengan Trump dari masa beliau dicalonkan sehingga Hari Pilihan Raya pada tahun 2016. Begitu juga sekarang semasa berlakunya pilihan raya pertengahan terma.

Semakin tidak popular atau kekurangan keyakinan terhadap Trump, semakin banyak pengundi Republik akan berdiam diri, memberi peluang kepada penyokong Demokrat untuk mengkiritiknya, tanpa mengira sama ada Parti Republik setempat telah mengkritik Trump.

Apa yang bakal memburukkan situasi Trump adalah, beliau lebih cenderung menyerang mana-mana Republikan yang mengkritiknya, sekaligus menyebabkan kredibilitinya diragui pada bulan November. Kebanyakan presiden tidak akan melakukan perkara tersebut dengan menyedari kepentingan diri mereka dalam menyokong ahli politik parti yang kadang-kadang mengkritik mereka, tetapi Trump sensitif untuk itu.

Insentif pilihan raya secara amnya tidak begitu menggalakkan sepanjang tahun pertama beliau memegang tampuk pimpinan.

Pada masa yang sama, kemungkinan untuk Republikan menang di Kongres kini samar-samar. Namun, ini tidak menjamin bahawa Republikan yang lebih menonjol akan menentang Trump selepas Hari Pilihan Raya. Tetapi ianya diketahui bahawa selama beberapa bulan selepas 6 November, struktur insentif untuk sokongan Parti elit bagi Trump, termasuk di Kongres, akan sangat lemah. Beliau akan memasuki tempoh yang sangat berbahaya dan beliau kelihatan sangat tidak bersedia untuk itu.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini