Pertumbuhan eksport Jepun perlahan melebihi jangkaan pada bulan Julai ketika penghantaran ke Amerika Syarikat jatuh untuk satu bulan berturut-turut, dengan sektor automotif jatuh mendadak dan perselisihan perdagangan global yang menimbulkan keraguan ke atas permintaan asing.

Data Kementerian Kewangan (MOF) pada hari ini menunjukkan bahawa eksport naik 3.9% secara tahunan pada bulan Julai, meleset daripada jangkaan kenaikan 6.3%.

Eksport Jepun ke Amerika Syarikat jatuh 5.2% selama dua bulan berturut-turut, disumbang oleh penurunan 12.1% dalam penghantaran kereta.”

Presiden A.S., Donald Trump, telah mengancam tarif berat sebagai teras agendanya, dengan melihat defisit perdagangan sektor A.S. dengan negara-negara seperti Jerman dan Jepun, menimbulkan spekulasi mengenai sekatan ke atas eksport kereta A.S..

Import dari Amerika Syarikat naik 11.0% pada tahun ini hingga Julai, yang didahului oleh minyak mentah, motor dan gas petroleum cecair.

Akibatnya, lebihan perdagangan Jepun dengan Amerika Syarikat turun 22.1% dari tahun ke tahun kepada 502.7 bilion yen ($ 4.55 bilion).

Eksport ke China, rakan perdagangan terbesar Jepun, naik 11.9% pada bulan Julai dari setahun lalu.

Pengiriman ke Asia, yang menyumbang lebih daripada separuh daripada eksport keseluruhan Jepun, naik 8.0%, diterajui oleh peralatan pengeluaran semikonduktor dan komponen elektronik untuk China dan penjualan keluli ke Thailand.

Import keseluruhan naik 14.6% pada tahun ini kepada Julai, kira-kira dengan anggaran anggaran ahli yang seimbang, mengakibatkan defisit perdagangan sebanyak 231.2 bilion yen, jauh melebihi jangkaan 50 bilion yen.

Penganalisis mengatakan pertumbuhan ekonomi global mungkin menyokong eksport Jepun, tetapi konflik perdagangan antarabangsa adalah risiko mendedahkan ekonomi Jepun yang bergantung kepada eksport.

Impak ke atas ekonomi yang lebih luas daripada tarif A.S. yang lebih tinggi ke atas eksport automotif Jepun akan menjadi ketara, kata mereka.

Ekoran kenyataan itu, yen jepun susut sebanyak 0.04% terhadap dolar A.S dengan
USD / JPY didagangkan di paras 110.790 sehingga jam 11:40 pagi ini.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini