China menghantar utusan perdagangan ke Washington dalam usaha memperbaharui pertikaian tarif yang semakin memburuk yang menimbulkan kebimbangan terhadap kekacauan pertumbuhan ekonomi global.

Delegasi yang dipimpin oleh seorang timbalan menteri perdagangan akan melawat pada akhir bulan Ogos untuk membincangkan “isu-isu kebimbangan bersama,” namun butiran tentang agenda yang bakal dibangkitkan masih tidak diberikan.

Kedua-dua kerajaan bersedia untuk mengenakan kenaikan tarif baru ke atas $ 16 bilion barangan masing-masing pada minggu depan dalam konflik yang semakin memburuk ke atas dasar teknologi Beijing.

Kementerian Perdagangan berkata Beijing mengulangi penentangannya terhadap unilateralisme dan perlindungan perdagangan dan tidak menerima sebarang sekatan perdagangan sepihak.

p/s: unilateralisme bermaksud dasar atau prinsip yg membolehkan satu pihak (sebuah negara atau satu kumpulan) sahaja mengambil tindakan atau membuat keputusannya sendiri tanpa persetujuan pihak (negara atau kumpulan) yg lain. 

Mesyuarat bulan ini bakal menjadi yang pertama di antara pegawai kanan A.S. dan China sejak 3 Jun di Beijing antara Perdagangan Setiausaha Wilbur Ross dan Naib Premier Liu He berakhir tanpa penyelesaian.

Disebabkan itu, Washington mengenakan tarif pusingan pertama sebanyak 25% ke atas
$ 34 bilion barangan China pada 6 Julai sebagai tindak balas terhadap aduan Beijing mencuri atau menekan syarikat asing untuk menyerahkan teknologi. China bertindak balas dengan penalti serupa terhadap import Amerika.

Pentadbiran Trump kekal dengan keputusan untuk mengenakan kenaikan yang sama ke atas tambahan $ 16 bilion import China pada hari Selasa. Oleh yang demikian, kerajaan China telah mengeluarkan senarai barangan Amerika untuk membalas dendam.

Perlu diingatkan bahawa, sebarang sentimen atau perbincangan di antara dua ekonomi ini bakal menyebabkan volatiliti tinggi sekaligus menjadi fokus utama para pelabur dan pedagang.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini