Euro pulih pada hari Khamis daripada paras paling lemah sejak Jun 2017 manakala dolar jatuh selepas berita bahawa delegasi China akan ke Amerika Syarikat untuk perbincangan perdagangan.

Pasaran ekuiti global juga terus berada di bawah tekanan pada hari Khamis, menandakan kebimbangan yang meruncing di kalangan pelabur.

Kementerian Perdagangan China pada hari Khamis berkata ia telah menerima undangan dari Amerika Syarikat untuk perbincangan yang akan diadakan dengan Setiausaha Setiausaha Perbendaharaan untuk Hal Ehwal Antarabangsa David Malpass.

Berita bahawa dua kuasa ekonomi terbesar di dunia menunjukkan kesanggupan untuk berunding dengan sentimen pelabur yang meningkat selepas minggu yang membimbangkan.

Euro naik 0.3% dengan EUR / USD didagangkan pada $ 1.1373, jauh daripada paras terendah pada hari Rabu iaitu $ 1.1301.

Dolar, yang telah berjaya mengatasi kejutan pelabur sebagai matawang safe-haven, jatuh pada hari Khamis selepas mengaut keuntungan baru-baru ini. Indeks dolar juga merosot 0.2% kepada 96.554.

Yuan luar pesisir China, yang telah menjadi barometer kasar sentimen risiko dan jatuh dalam beberapa bulan kebelakangan mengenai kebimbangan mengenai kesan terhadap ekonomi konflik perdagangan dengan Amerika Syarikat, naik 0.8% kepada 6.8945.

Kebimbangan perang perdagangan telah menjadi peluang bagi para spekulator, yang telah menjual yuan dan matawang lain berbanding dolar. Berita yang menegaskan kemungkinan pelonggaran ketegangan perdagangan AS-China tampaknya telah membendung kegiatan tersebut.

Walaubagaimanapun, ia tidak menjanjikan rundungan yang sempurna serta berakhir dengan baik.

Pada masa yang sama, Dolar Australia yang dilihat sebagai proksi untuk dagangan yang berkaitan dengan China, naik 0.3% kepada $ 0.7262 selepas jatuh kepada $ 0.7202 pada Rabu, yang paling lemah sejak Januari 2017.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini