Sterling (GBP / USD) didagangkan menghampiri paras 1.2720, selepas jatuh kepada 1.2691, rekod terendah sejak 23 Jun tahun lepas menjelang data inflasi UK pada jam 4:30 petang hari ini. Sterling gagal melakukan pull-back dan kekal berada tahap di atas 1.2800 pada hari Selasa apabila permintaan bagi matawang safe-haven Dolar menarik tumpuan pasaran.

Dari segi makroekonomi, kadar pengangguran UK jatuh kepada 4.0% semalam.

Pada hari ini, laporan CPI terbaharu UK bakal diterbitkan dan pasaran menjangkakan sedikit peningkatan sehingga 2.5% untuk tahun ini berbanding bacaan sebelumnya pada 2.4%, sementara AS dijadualkan mengeluarkan data Runcit AS Jualan pada jam 8:30 malam ini dengan jangkaan catatan bacaan yang lebih rendah kepada 0.3% daripada 0.4%.

Pada masa yang sama, Euro (EUR / USD) didagangkan berhampiran paras rendah harian bulan Julai 2017.

Dari segi fundamental, data yang bercampur bagi zon Eropah tidak memberikan sokongan yang kuat terhadap permintaan Euro.

Jerman dan EU menerbitkan bacaan KDNK suku kedua lebih awal awal, masing-masing 0.5% dan 0.4%, kedua-duanya berada sedikit di atas ramalan pasaran. Kajian keyakinan ZEW menunjukkan bahawa sentimen perniagaan bertambah baik pada bulan Ogos, meskipun bacaan berada jauh di bawah purata dan dalam pembacaan negatif.

Bagi Jerman, Sentimen Ekonomi menghasilkan -13.7, bertambah dari sebelumnya -23.7, sementara untuk seluruh EU, ia mencatat -11.1 berbanding sebelumnya -18.7.

Beberapa pasaran Eropah ditutup hari ini menyebabkan tiada data yang relevan dari Kesatuan.

Sumber : www.forexfactory.com

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini