Dolar masih kukuh di paras tertinggi 13 bulan terhadap sekumpulan matawang utama pada hari Rabu selepas permintaan aset safe-haven terhadap kebimbangan kejatuhan penurunan matawang lira Turki baru-baru ini memacu pengukuhan signifikan matawang A.S..

Pengukuhan dolar telah disokong oleh kejatuhan euro, yang telah diketepikan oleh kebimbangan mengenai pendedahan bank-bank Eropah terhadap kegawatan kewangan di Turki.

“Memandangkan semua kekacauan yang kita lihat dari Turki dan penularan seterusnya ke dalam pasaran baru muncul, dolar telah menjadikannya sebagai aset safe-haven sendiri” kata Bart Wakabayashi, pengurus cawangan Tokyo di State Street Bank.

Indeks yang menjejaki dolar (DXY) berbanding euro, yen dan empat matawang lain hari ini tidak berubah pada 96.729, berlegar berhampiran paras tertinggi 13 bulan 96.794 pada hari sebelumnya.

Lira telah kehilangan lebih daripada 2/5 daripada nilainya berbanding dolar AS tahun ini, setelah dilanda kebimbangan mengenai kenyataan Presiden Tayyip Erdogan untuk menetapkan kadar faedah yang lebih rendah dan hubungan antara negara Amerika dan Turki, sekutu NATO.

Erdogan berkata pada hari Selasa bahawa Ankara akan memboikot produk elektronik dari Amerika Syarikat, membalas dengan berturut-turut dengan Washington yang telah membantu memacu lira untuk merakam tahap rendah.

Euro (EUR / USD) dilaporkan masih berada di bawah tekanan dengan $ 1.1339, menghampiri paras terendah dalam 13 bulan daripada $ 1.1330 pada hari sebelumnya. Matawang tersebut juga didagangkan pada 1.1280 franc Swiss (EUR / CHF), hampir mencecah paras rendah 13 bulan pada 1.1266 franc.

Pound turut melemah, menurun ke paras terendah dalam 13 bulan sebanyak $ 1.2704 selepas pertumbuhan gaji yang lebih rendah daripada ramalan mengimbangi kejatuhan yang tidak dijangka dalam kadar pengangguran Britain.

Sterling terakhir didagangkan pada $ 1.2709, turun 0.08% berbanding hari sebelumnya.

Pada masa yang sama, Bank of England tidak mungkin menaikkan kadar dalam masa terdekat dan data ekonomi UK bakal menjadi sumber pertimbangan permintaan terhadap pound berbanding rundingan Brexit buat masa ini.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini