Pertumbuhan pelaburan aset tetap China merosot lebih banyak berbanding jangkaan 5.5% dalam tempoh tujuh bulan pertama tahun ini, menandakan permintaan yang semakin perlahan dalam ekonomi kedua terbesar dunia.

Keluaran perindustrian mendatar dengan 6.0% pada bulan Julai dari tahun sebelumnya. Penganalisis meramalkan bahawa pertumbuhan output industri meningkat kepada 6.3% pada bulan Julai daripada 6.0% pada bulan Jun.

Pertumbuhan pelaburan dijangka kekal pada 6.0% dalam tujuh bulan pertama tahun ini, sejajar dengan kadarnya pada Januari-Jun.

Pelaburan aset tetap sektor swasta meningkat 8.8% pada Januari-Julai, berbanding peningkatan 8.4% pada separuh pertama, menurut data rasmi.

Akaun pelaburan persendirian dianggarkan berjulat 60% daripada keseluruhan pelaburan di China.

Jualan runcit pula dilaporkan meningkat 8.8% pada bulan Julai dari tahun sebelumnya, berada di bawah jangkaan 9.1%  dan turun dari 9.0% pada bulan Jun.

Konflik perdagangan yang semakin meningkat dengan Amerika Syarikat dan peningkatan kos pinjaman korporat tahun ini telah menimbulkan kebimbangan yang ekonomi mungkin berisiko perlahan lebih tajam daripada yang diharapkan sebelumnya.

Pada masa yang sama, Aussie yang merupakan rakan dagangan utama China, naik sebanyak 0.09% berbanding dolar dengan AUD / USD didagangkan pada 0.72747 pada awal sesi dagangan hari ini.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini