Euro hari ini menyentuh paras terendah dalam 13 bulan terhadap dolar setelah para pelabur memberi lebih tumpuan kepada matawang safe-haven seperti dolar A.S. dan yen berikutan pendedahan bank-bank Eropah ke Turki yang dilanda krisis kewangan.

Selepas mencatat rekod rendah sebanyak 7.24 berbanding dolar awal pada hari Isnin, lira Turki mendapat sokongan selepas Menteri Kewangan Berat Albayrak berkata kerajaan telah merangka pelan tindakan ekonomi untuk mengurangkan kebimbangan pelabur dan pengawasan perbankan yang mengatakan transaksi pertukaran terhad.

Euro terkesan dengan ketara setelah Financial Times melaporkan pada hari Jumaat, memetik dua sumber, bahawa Bank Pusat Eropah mempunyai kebimbangan mengenai bank di Sepanyol, Itali dan Perancis dan pendedahan mereka ke Turki.

Euro jatuh dengan EUR / USD didagangkan serendah $ 1.1368 (EUR), jatuh ke paras terendah berbanding dolar sejak Julai tahun lepas. Ia terakhir didagangkan turun 0.27% pada $ 1.13775.

Matawang yang tersebut turut merosot terhadap franc Swiss franc dan yen.

EUR / CHF jatuh ke paras rendah setahun sebanyak 1.1302 franc. Ia diniagakan pada 1.1304 franc, turun hampir 0.5% dari akhir minggu lalu.

EUR / JPY juga menghampiri kepada paras terendah 10 minggu dan didagangkan pada 125.34 yen per euro.

Lira terakhir diniagakan pada harga 6.99 berbanding dolar selepas mencipta rekod terendah baru pada 7.24 pada awal perdagangan pada hari Isnin.

Matawang ini telah jatuh kira-kira 45% berbanding dolar AS tahun ini dengan kebimbangan terhadap kawalan Presiden Turki Tayyip Erdogan yang semakin meningkat terhadap ekonomi dan kegawatan diplomatik yang lebih mendalam dengan Amerika Syarikat.

Yamamoto berkata lira Turki mungkin tidak stabil, sementara beliau menjangka euro bakal stabil pada minggu ini.

“Nampaknya kelemahan sebigini adalah satu perkara yang diperlukan bagi ekonomi Turki untuk mengurangkan defisit akaun semasa dan inflasi yang sangat tinggi,” katanya.

Yen mengukuh kira-kira 0.7% berbanding dolar kepada paras tinggi enam minggu dengan 110.15 yen apabila para pelabur terus menunjukkan permintaan terhadap aset safe-haven.

Dolar Australia turun 0.3% pada $ 0.72700, menghampiri paras terendah 19 bulan dengan $ 0.72505 pada awal sesi dagangan Asia hari ini.

Secara keseluruhannya, Yen merupakan pemanipulasi pasaran terkuat berbanding matawang lain manakala dolar Australia dan Euro merupakan matawang paling lemah setakat ini.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini