Pelabur akan terus memberi tumpuan kepada krisis matawang Turki yang semakin meruncing dan kejatuhan di seluruh pasaran global minggu ini untuk mendapatkan petunjuk jika terdapat sentimen baru yang berlaku selepas sekatan terbaru Washington terhadap Ankara menyebabkan kejatuhan lira dan mencetuskan permintaan terhadap aset safe-haven. 

Di samping itu, terdapatbeberapa peristiwa yang bakal menjadi tumpuan utama minggu ini.

# Kegawatan Krisis Lira Turki

Lira menjunam lebih daripada 20%, memegang rekod rendah pada hari Jumaat, sementara pasaran global melambung, memandangkan kejatuhan matawang Turki akan merebak di pasaran baru dan melanda sistem perbankan Eropah sekaligus mengejutkan pasaran.

Kemerosotan paling buruk sejak krisis kewangan Turki tahun 2001, disusuli dengan konflik bersama Amerika Syarikat.

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, berkata bahawa beliau bakal menggandakan tarif terhadap keluli dan aluminium Turki, selepas mengenakan sekatan AS pada awal minggu ini kerana penahanan pihak Turki ke atas Andrew Brunson, pastor Amerika yang ditahan pada 2016. Pihak berkuasa Turki menuduh Brunson menyokong percubaan rampasan yang gagal sebelum tahun itu.

Presiden Turki, Recip Tayyip Erdogan gagal menawarkan apa-apa pelepasan ekonomi ketika dia bercakap pada hari Jumaat, menyatakan bahawa “mereka mempunyai dolar mereka, kami mempunyai tuhan kami.”

Erdogan juga meminta warganegara untuk menukarkan euro, dolar dan emas yang disimpan oleh rakyatnya kepada lira, dengan menyatakan bahawa ia merupakan perjuangan domestik dan antarabangsa.

Kebimbangan geopolitik kembali apabila A.S. terlibat dalam konflik perdagangan dengan China. Kedua-dua kerajaan mengumumkan kemungkinan mengenakan tarif pada barang bernilai $ 16 bilion pada minggu lalu.

# Data Jualan Runcit A.S. : Rabu – 8:30 malam

Jabatan Perdagangan akan menerbitkan data mengenai jualan runcit bagi bulan Julai jam 830 malam waktu tempatan dengan jangkaan bahawa jualan runcit naik 0.2% bulan lalu, menyederhana daripada keuntungan sebanyak 0.5% pada bulan Jun.

Tidak termasuk sektor automobil, jualan dijangka meningkat 0.4%, sama seperti kenaikan sebulan lebih awal.

Selain laporan jualan runcit, kalendar minggu ini juga mempunyai data A.S. mengenai permit bangunan, permulaan perumahan, pengeluaran perindustrian, serta kaji selidik mengenai keadaan pembuatan di wilayah Philadelphia dan New York.

Ahli ekonomi menganggap data itu tidak akan memberi kesan ketara untuk mengubah jangkaan bahawa Rizab Persekutuan akan menaikkan kadar faedah dua kali lebih banyak tahun ini, dengan langkah seterusnya lebih tinggi datang pada mesyuarat September.

# Data Keluaran Industri China : Selasa – 10:00 pagi

China angka pengeluaran industri Julai pada pagi Rabu.

Penganalisis mengatakan bahawa data akan menunjukkan pengeluaran kilang China berkembang 6.3%, lebih cepat dari 6.0%, bacaan sebulan lebih awal.

Pada masa yang sama, negara Asia akan menerbitkan laporan mengenai pelaburan aset tetap dan jualan runcit.

Data terkini telah mula menunjukkan bahawa ekonomi kedua terbesar di dunia mungkin kehilangan tekanan, menimbulkan kebimbangan mengenai potensi kejatuhan daripada perang perdagangan A.S.-China yang penuh dengan ketidaktentuan.

# Bacaan Inflasi UK : Rabu – 4:30 petang

Jabatan Statistik Kebangsaan UK bakal menerbitkan laporan inflasi harga pengguna pada bulan Julai pada hari Rabu, jam 4:30 petang waktu tempatan.

Penganalisis menjangkakan CPI tahunan meningkat sehingga 2.5%, lebih cepat daripada kenaikan 2.4% yang dilihat pada bulan Jun, manakala inflasi teras dijangka kekal pada 1.9%.

Sebagai tambahan kepada laporan inflasi, pedagang bakal memberi tumpuan kepada data jualan bulanan dan jualan runcit, masing-masing pada hari Selasa dan Khamis, untuk mendapatkan petunjuk lanjut mengenai pertumbuhan ekonomi.

Namun, Sterling didagangkan paling rendah dalam setahun berbanding dolar kerana kebarangkalian ketidaktentuan Brexit yang semakin meruncing.

Dengan kurang dari lapan bulan sehingga Britain meninggalkan Kesatuan Eropah, kerajaan belum lagi bersetuju dengan perjanjian perceraian dengan Brussels dan telah mula membincangkan dengan lebih terbuka mengenai prospek meninggalkan blok tanpa persetujuan formal mengenai apa yang berlaku seterusnya.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini