Harga emas didagangkan lebih rendah pada hari Jumaat, dengan harga spot mencecah paras terendah 17 bulan, disumbang oleh kebimbangan mengenai krisis di Turki yang telah menyebabkan para pelabur beralih ke dolar, melemahkan permintaan terhadap logam berharga.

Spot emas jatuh kepada $ 6.60, bersamaan dengan 0.54%, kepada $ 1,204.81, tidak jauh dari dagangan harian sebanyak $ 1,203.83, paras terendah sejak Mac 2017.

Di samping itu, niaga hadapan emas untuk penghantaran bulan Disember di bahagian Comex di New York Mercantile Exchange turun $ 7.00, bersamaan dengan 0.57%, kepada $ 1,212.00 satu troy ounce.

Pasaran memberi reaksi disebabkan oleh ketegangan antara A.S. dan Turki meningkat.

Selepas Presiden AS Donald Trump menggandakan tarif pada keluli dan aluminium Turki pada hari Jumaat hingga 50% dan 20%, bank sentral Turki bertindak balas dengan kecairan tambahan dalam cubaan untuk meletakkan brek pada penurunan dalam matawangnya yang mencatat sejarah rendah berbanding dolar.

“Mulai hari Isnin dan seterusnya institusi kami akan mengambil langkah-langkah yang perlu dan akan berkongsi pengumuman dengan pasaran,” kata Menteri Kewangan Berat Albayrak hari Ahad.

Bank pusat berkata ia mengurangkan nisbah keperluan rizab lira, penampan tunai yang dipegang oleh bank, dengan 250 mata asas untuk semua kurungan matang dan merendahkan nisbah keperluan rizab bagi liabiliti FX bukan teras sebanyak 400 mata asas untuk tempoh matang sehingga tiga tahun.

Keadaan di Turki telah memelihara pasaran di pinggir, terutamanya di Eropah di mana para pelabur prihatin tentang pendedahan bank-bank di rantau ini ke Ankara, dan pedagang telah memilih aset safe-haven. 

Mengehadkan kerugian emas, laporan pada hari Isnin mencadangkan permintaan China untuk emas meningkat. David Harquail, pengerusi Majlis Emas Dunia (WGC), menganggarkan penggunaan emas akan terus berkembang di China dan ia akan membeli kira-kira 30% daripada emas yang dijual di seluruh dunia, dalam bentuk perhiasan.

WGC juga berkata pada suku kedua, permintaan untuk emas jatuh sebanyak 4% tahun ke tahun di seluruh dunia dan pembelian untuk tujuan pelaburan juga merosot 9%, tetapi penggunaan emas China naik 7% tahun ke tahun.

Dalam dagangan logam lain, niaga hadapan perak turun 0.46% pada $ 15.225 pada troy auns.

Niaga Palladium merosot 1.22% kepada $ 890.10 satu auns, sementara saudara logam platinum merosot 1.39% pada $ 818.10

Dalam logam asas, tembaga didagangkan turun 0.71% kepada $ 2,723 paun.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini