Saham jatuh di sesi dagangan Asia dan yen naik apabila para pelabur menilai kesan penunjuk terbaru dalam perang perdagangan serta sekatan ke atas Rusia. Yuan China stabil, menunjukkan tanda-tanda penstabilan lagi selepas bergerak baru-baru ini untuk meningkatkan keyakinan.

Kemerosotan terbesar adalah di Jepun dan Korea Selatan, manakala dagangan saham matawang utama lain dan hasil Perbendaharaan yang menanggung kerugian menjelang peristiwa penting terakhir minggu ini, termasuk laporan mengenai harga pengguna A.S..

Ketegangan geopolitik di antara A.S. dan negara-negara lain menarik tumpuan pasaran minggu ini kerana China memberi respons kepada konflik perdagangan pentadbiran Trump terbaru dengan tarif tambahan sendiri.

Ruble mencecah paras terendah dua tahun selepas A.S. mengumumkan sekatan baru ke atas Rusia terhadap serangan ejen pada 4 Mac terhadap bekas ejen di Turki yang menyebabkan lira Turki jatuh dan hasil bon meningkat disusuli oleh pertikaian terhadap penahanan Pastor Amerika.

Pada asas dagangan matawang, Yen naik 0.2% kepada 110.89 setiap dolar manakala Yuan luar pesisir naik 0.1%kepada 6.8404 setiap dolar.

Euro pula didagangkan pada paras $ 1.1532.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini