Kenyataan oleh Gabenor Bank Rizab Adrian Orr:

Kadar Tunai Rasmi (OCR) kekal pada 1.75%. Kami menjangkakan untuk mengekalkan OCR pada tahap ini menjelang tahun 2019 hingga 2020, lebih lama dari apa yang kami jangka dalam penyataan Mei lalu. Arah langkah OCR seterusnya berkemungkinan boleh naik atau turun.

Walaupun pertumbuhan ekonomi baru-baru ini agak sederhana, kami menjangkakan ia akan meningkat dalam tempoh tahun ini dan akan dikekalkan pada tahun 2019.

Pertumbuhan global yang kukuh dan kadar pertukaran dolar New Zealand yang lebih rendah akan menyokong pendapatan eksport. Di rumah, kapasiti dan kekangan buruh menggalakkan pelaburan dalam perniagaan, disokong oleh kadar faedah yang rendah. Perbelanjaan dan pelaburan kerajaan juga akan meningkat, sementara pembinaan kediaman dan perbelanjaan isi rumah tetap kukuh.

Pasaran buruh telah diperketatkan sejak tahun lalu dan pengangguran berada di sekitar tahap maksimum yang mampan. Kami menjangkakan kadar pengangguran menurun dengan sederhana dari tahap semasa.

Kami akan mengekalkan OCR pada tahap pengembangan untuk tempoh yang cukup untuk menyumbang bagi memaksimumkan pekerjaan yang mampan, dan mengekalkan inflasi yang rendah dan stabil.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini