Dolar A.S. jatuh lebih rendah berbanding sekumpulan matawang hari ini setelah kebimbangan terhadap ketegangan perdagangan menunjukkan penyusutan, sementara yuan luar pesisir kukuh.

Dolar A.S. mencecah paras yang lebih rendah meskipun pejabat Wakil Perdagangan A.S. mendedahkan pada hari Selasa bahawa A.S. akan mula mengenakan 25% tarif pada $ 16 bilion barangan China pada akhir bulan ini.

Langkah tersebut merupakan tindakan terbaru Presiden A.S. Donald Trump untuk memberi tekanan kepada China agar berunding mengenai konsesi perdagangan selepas mengenakan tarif pada $ 34 bilion barangan pada bulan Julai. China juga berjanji untuk membalas dendam dengan tindakan yang sama.

Pada awal dagangan pada hari Rabu, dolar turun kira-kira 0.1% berbanding sekumpulan enam matawang, didagangkan pada 95.133. Semalam, ia turun kira-kira 0.4% sebelum melakukan retracement. 

Sejak pertengahan April, indeks dolar telah meningkat lebih daripada 6%, memandangkan kenaikan kadar faedah oleh The Federal Reserve, menyokong pembelian dolar.

Pada awal perdagangan pada hari Rabu, yuan luar pesisir China dan dolar Australia dilaporkan kukuh terhadap dolar.

Yuan luar pesisir lebih tinggi 0.1% pada 6.8140 yuan per dolar, menukar tangan berhampiran tinggi satu minggu sebanyak 6.8063.

Aussie pula naik 0.1% kepada $ 0.7431 berbanding dolar AS. semalaman, ia telah meningkat lebih daripada 0.5% sebelum menyerahkan beberapa keuntungan.

Euro dan yen juga stabil setelah masing masing didagangkan pada (EUR / USD) 1.1604 dan (USD / JPY) 111.34 setiap dolar.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini