Harga rumah U.K meningkat pada bulan lepas, menolak nilai purata pada rekod tinggi.

Harga naik 1.4% dari bulan Jun. Pada asas tahunan, kadar pertumbuhan meningkat kepada 3.3% dalam tempoh tiga bulan hingga Julai, paling tinggi tahun ini.

Laporan tersebut menyusul kenyataan dari Persatuan Bangunan Nationwide minggu lepas, yang menunjukkan bahawa trend perumahan pada bulan Julai mengalami kenaikan. Pasaran telah kehilangan momentum dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan London yang mempamerkan kelembutan sektor perumahan, disusuli Brexit dan permintaan yang perlahan.

Bank of England, yang menaikkan kadar faedah untuk kali kedua dalam setahun minggu lepas, mencatatkan kelembapan dalam Laporan Inflasi Ogos tetapi berkata harga kemungkinan akan mula meningkat menjelang pertengahan 2019.

Purata harga rumah U.K. kini bernilai 230,280 pound ($ 298,420), kata Halifax. Masih pemberi pinjaman juga memerhatikan bahawa sementara harga telah meningkat, aktiviti pasaran kekal lembut.

Pada masa yang sama, GBP / USD yang ditekan sentimen perjanjian Brexit naik 0.21% ke paras $ 1.2970 sehingga jam 5 petang tadi manakala pasangan EUR / USD melonjak 0.31% ke paras $ 1.1588 setelah dolar mempamerkan penyusutan bermula awal dagangan Asia tadi.

Indeks dolar A.S., yang mengukur kekuatan greenback juga turun 0.24% kepada 95.13 setelah mengaut keuntungan ketara minggu lalu berikutan sokongan pertumbuhan ekonomi dan kenyataan The Fed yang kukuh.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini