Harga minyak meningkat pada hari Selasa dengan memperkenalkan semula sekatan A.S. terhadap eksport kasar utama Iran yang dijangka mengetatkan bekalan global. Niaga hadapan minyak mentah Brent didagangkan pada $ 74.17 setong, meningkat 42 sen, atau 0.6%, dari penutupan terakhir mereka.

Kontrak minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) naik 30 sen, atau 0.4% di paras
$ 69.31 barel.

Sekatan A.S. terhadap Iran, yang menyebabkan hampir 3 juta tong sehari (bpd) minyak mentah pada bulan Julai, secara rasmi berkuatkuasa pada hari Selasa.

“Pengenaan semula sekatan A.S. ke Iran tetap menjadi pemacu harga dalam jangka terdekat. Kehilangan bekalan dapat berkisar antara 600,000 hingga 1,5 juta barel,” kata ANZ pada hari Selasa dalam nota kepada para klien.

Akibatnya, bank tersebut berkata bahawa pasaran minyak harus tetap ketat, meskipun OPEC meningkatkan pengeluaran minyak untuk mengimbangi kerugian di tempat lain.

Banyak negara, termasuk sekutu A.S. di Eropah serta China dan India, menentang sekatan tetapi kerajaan A.S. berkata ia mahu banyak negara yang mungkin untuk berhenti membeli minyak Iran.

“Adalah menjadi dasar kami untuk mendapatkan seberapa banyak negara menjadi sifar secepat yang mungkin. Kami akan bekerjasama dengan negara-negara masing-masing secara kes demi kes, tetapi matlamat kami adalah untuk mengurangkan jumlah hasil dan matawang keras ke Iran , “kata seorang pegawai kanan pentadbiran Amerika Syarikat pada hari Isnin.

Bank Perancis, Societe Generale berkata, ketika ini terdapat bekalan yang bercukupan dalam pasaran minyak mentah fizikal, tetapi menyatakan bahawa sekatan Iran akan mengambil satu lagi juta dolar dari pasaran.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini