Dolar A.S. jatuh pada hari Selasa setelah mengaut keuntungan pada awal dagangan hari ini, menghampiri  paras tertinggi 95.44 pada 19 Julai.

Indeks Dolar A.S., yang menjejaki kekuatan dolar A.S. berbanding sekumpulan matawang utama, turun 0.02% kepada 95.17. Semalam, ia bergelut di paras 95.652 yang lebih tinggi daripada satu tahun yang pernah dicapai pada 19 Julai, sebelum mengurangkan keuntungannya menjelang akhir sesi dagangan.

Pedagang percaya bahawa ketegangan perdagangan baru-baru ini antara A.S. dan China mungkin menyokong dolar, memandangkan tarif mungkin mengurangkan defisit perdagangan A.S..

Di samping itu, dolar Aussie mengukuh berbanding dolar A.S., dengan pasangan
AUD / USD didagangkan 0.08% lebih tinggi kepada 0.7394 selepas Reserve Bank of Australia mengekalkan kadar semalamannya tidak berubah pada rekod terendah 1.50%.

Bank pusat menyatakan bahawa ia mengekalkan dasarnya tidak berubah kerana kadar yang rendah terus menyokong ekonomi tempatan. Ia juga menambah bahawa jangkaan inflasi menjadi lebih tinggi pada tahun 2019 dan 2020.

Di tempat lain, yen Jepun juga menguat berbanding dolar. Pasangan USD / JPY turun 0.08% kepada 111.32 pada hari Selasa setelah bergelut untuk membuat kenaikan dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Pasangan itu mencecah 112.0 minggu lepas.

Pada masa yang sama, A.S. dan Jepun dijangka mengadakan rundingan perdagangan dua hala di Washington pada hari Khamis.

Di tempat lain, pasangan USD / CNY naik 0.06% ke 6.8590 pada hari Selasa. Yuan dalam negeri hampir mendekati sejak Mei 2017, sementara yuan luar pesisir mencecah paras terendah 15 bulan berbanding dolar pada hari Jumaat apabila pertikaian perdagangan antara China dan U.S dipergiatkan.

Bank Rakyat China (PBOC) menetapkan kadar rujukan yuan pada 6.8431 pada hari Selasa berbanding penutup hari sebelumnya iaitu 6.8519.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini