Pada hari Isnin, dolar mengukuh berbanding sekumpulan matawang utama lain selepas laporan pekerjaan terbaru di Amerika Syarikat menggambarkan jangkaan bahawa Rizab Persekutuan akan mengekalkan kenaikan kadar secara beransur-ansur tahun ini.

Indeks dolar AS, yang mengukur kekuatan dolar AS terhadap sekumpulan enam matawang utama, naik 0.11% kepada 95.13 kembali ke arah yang lebih tinggi daripada setahun dengan 95.44 yang dicapai pada 19 Julai.

Pertumbuhan pekerjaan A.S. perlahan lebih banyak berbanding jangkaan pada bulan Julai, namun keadaan pasaran pekerjaan terus mengetat, menyokong jangkaan dua kenaikan kadar oleh The Fed pada tahun ini.

Bank pusat A.S. mengekalkan kadar faedah pada minggu lalu, tetapi berkata bahawa ekonomi A.S. masih kukuh, menunjukkan ia kekal dengan rancangan untuk kenaikan kadar pada bulan September dan Disember.

Euro mencecah sekurang-kurangnya empat setengah minggu berbanding dolar, dengan EUR / USD jatuh ke 1.1550.

Matawang tunggal telah ditekan ke bawah dengan mengalihkan pandangan dasar kewangan antara The Fed dan Bank Pusat Eropah, yang telah berjanji untuk mengekalkan kadar faedah terus hingga musim panas tahun 2019.

Pound juga turun kepada paras terendah dua minggu berbanding dolar, dengan GBP / USD jatuh 0.29% kepada 1.2963.

Sterling kekal bertahan setelah Gabenor Bank of England, Mark Carney memberi amaran pada hari Jumaat bahawa terdapat risiko bahawa Britain akan meninggalkan Kesatuan Eropah tanpa persetujuan.

Dolar mencatatkan sedikit perubahan terhadap yen, dengan USD / JPY pada akhir 111.27.

Di samping itu, yuan China jatuh berbanding dolar, tetapi kekal di atas paras terendah 15 bulan pada hari Jumaat.

Yuan pulih berbanding dolar pada hari Jumaat, selepas pihak berkuasa China menjadikannya lebih mahal untuk bertaruh terhadap matawang, yang telah dilanda pertikaian perdagangan yang semakin meningkat di antara Amerika Syarikat dan China.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini