Yuan China sedikit berubah pada hari Isnin setelah pertikaian perdagangan dengan A.S. terus meningkat. Matawang China mengalami rally pada hari Jumaat selepas Bank Rakyat China (PBOC) mengumumkan langkah-langkah sokongan.

Yuan onshore sedikit berubah pada 6.8286 per dolar, disusuli oleh yuan offshore yang juga lebih kuat berbanding dolar.

PBOC berkata pada hari Jumaat bahawa ia akan mengenakan 20% keperluan rizab ke atas beberapa perdagangan kontrak hadapan pertukaran asing, dengan berkesan menjadikannya lebih mahal untuk yuan.

Secara berasingan, sejam selepas pengumuman itu, pihak berkuasa China mengumumkan bahawa ia akan mengenakan tarif, antara 5% hingga 35%, kepada $ 60 bilion barang A.S. termasuk banyak barang berkaitan pertanian jika A.S. terus menekan China dengan lebih banyak tarif pada barangan import.

Ancaman tersebut dikeluarkan setelah Presiden A.S. Donald Trump menggesa Wakil Perdagangan A.S. untuk mempertimbangkan kenaikan tarif yang dicadangkan ke atas barangan China kepada 25% dari 10% pada awal bulan ini.

Indeks Dollar A.S., sebaliknya, naik 0.06% kepada 95.09 pada hari Isnin berikutan perkembangan retorik tersebut.

Di samping itu, bank pusat China menetapkan kadar rujukan harian pada 6.8513, yang paling lemah sejak Mei tahun lalu, meskipun sejajar dengan jangkaan penganalisis.

Pada masa yang sama, pasangan AUD / USD turun 0.07% kepada 0.7393 ketika konflik perdagangan A.S.-China bertambah buruk.

Reserve Bank of Australia diramalkan untuk mengekalkan sasaran kadar tunainya pada rekod terendah 1.5% pada hari Selasa, di mana ia telah berlaku selama dua tahun, menurut laporan.

Pasangan NZD / USD pula dilaporkan turun 0.09% kepada 0.6741 pada awal dagangan hari Isnin.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini