Retorik perdagangan yang semakin meningkat akan menyebabkan pelabur runsing minggu ini, menanti perkembangan konflik perdagangan yang sedang berlaku di antara Amerika Syarikat dan China.

Kebimbangan konflik perdagangan telah berlaku selama berbulan-bulan, memelihara keuntungan pasaran apabila para pelabur berasa marah atas prospek peningkatan ketegangan antara dua ekonomi terbesar di dunia yang mempunyai kesan terhadap pertumbuhan ekonomi.

Di samping itu, terdapat beberapa peristiwa yang mungkin memberi kesan signifikan ke atas pasaran minggu ini termasuk:

#1 Perkembangan Konflik Dagangan A.S.-China

Fokus pasaran sebahagian besarnya tertumpu kepada pertikaian perdagangan antara Amerika Syarikat dan China selepas negara Asia hari ini mengatakan ia sedang menyediakan langkah-langkah balas balas terhadap tarif Amerika Syarikat, yang menyasarkan barangan A.S. bernilai $ 60 bilion dengan duti import antara 5% dan 25%.

Tanggapan itu menyusul cadangan pentadbiran Trump pada hari Khamis mengenai tarif 25% kepada import China bernilai $ 200 bilion.

Kedua-dua pihak tidak menunjukkan tanda-tanda mengalah, yang membangkitkan kebimbangan bahawa dua ekonomi terbesar dunia kini bergerak ke arah perang perdagangan yang dapat menggoncangkan ekonomi global.

Ahli diplomat kerajaan China, Wang Yi, berkata pada hari Sabtu, respons oleh Beijing untuk langkah perdagangan A.S. adalah perlu dan sah.

Sementara itu, Presiden Donald Trump, dalam satu siri tweet pada hari Sabtu, mengatakan bahawa strateginya untuk meletakkan tarif yang tinggi terhadap import barangan dari China adalah berkesan dengan lebih baik berbanding jangkaan, memetik kerugian yang signifikan di pasaran saham China.

A.S. dan China telah melaksanakan tarif pada harga $ 34 bilion bagi barangan masing-masing pada bulan Julai. Washington dijangka tidak lama lagi akan mengenakan tarif ke atas tambahan $ 16 bilion barangan Cina, yang China telah mengatakan ia akan dipadankan segera.

Para pelabur khuatir bahawa konflik perdagangan yang semakin meningkat antara dua ekonomi terbesar di dunia mampu mengganggu pertumbuhan global dan kekacauan sentimen. 

#2 Data Inflasi A.S.

Jabatan Perdagangan akan menerbitkan bacaan inflasi bagi bulan Julai yang sepatutnya memberi sokongan kepada tanggapan bahawa inflasi telah kembali berada di dalam sasaran The Fed.

Harga pengguna dijangka meningkat 0.2% bulan lalu dan 3.0% berbanding tahun sebelumnya.

Selain daripada data inflasi, kalendar ekonomi yang agak bebas minggu ini juga memaparkan laporan mengenai harga pengeluar pada hari Khamis.

#3 Laporan Perdagangan China 

China bakal melepaskan laporan dagangan dengan jangkaan bahawa lebihan perdagangan negara mengecil kepada $ 39.1 bilion bulan lepas daripada $ 41.6 bilion manakala eksport dijangka meningkat 10.0% berbanding tahun sebelumnya disusuli oleh import yang dijangka meningkat 17.0%.

Sebagai tambahan kepada data perdagangan, negara Asia bakal menerbitkan laporan mengenai rizab pertukaran asing pada hari Selasa, diikuti dengan data mengenai angka inflasi pengguna dan kilang pada hari Khamis.

Data terkini telah mula menunjukkan bahawa ekonomi kedua terbesar di dunia mungkin kehilangan tekanan, menimbulkan kebimbangan mengenai potensi kejatuhan daripada konflik perdagangan A.S.-China yang penuh dengan ketidaktentuan.

Kelemahan berterusan dalam yuan telah mendorong spekulasi bahawa penggubal dasar di Beijing membenarkan matawang mereka melemah untuk mengimbangi kesan tarif perdagangan A.S..

#4 Laporan Ekonomi (GDP) UK

Para peserta pasaran akan memberi tumpuan kepada anggaran pertama KDNK suku kedua British untuk mendapatkan petunjuk lanjut tentang pertumbuhan ekonomi.

Laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Statistik Kebangsaan dijangka mendedahkan pertumbuhan ekonomi 0.4% pada suku April-Jun, selepas berkembang pada 0.2% bagi tiga bulan sebelumnya.

Pada kadar tahunan, ekonomi British dijangka berkembang 1.3% dalam tiga bulan yang berakhir pada 30 Jun, kanak-kanak lebih cepat daripada klip 1.2% pada suku sebelumnya.

Bank of England menaikkan kadar faedah minggu lalu, tetapi memberi isyarat bahawa ia tidak tergesa-gesa untuk menaikkannya apabila Britain bersiap sedia untuk menghadapi Brexit tahun depan tanpa rancangan jelas untuk meninggalkan Kesatuan Eropah.

Dengan kurang daripada lapan bulan sehingga Britain meninggalkan Kesatuan Eropah, kerajaan belum lagi bersetuju dengan perjanjian perceraian bersama Brussels dan telah mula membincangkannya dengan lebih terbuka mengenai prospek meninggalkan blok tanpa persetujuan formal mengenai apa yang berlaku seterusnya.

#5 Laporan Ekonomi (GDP) Jepun 

Pelabur dan pedagang bakal memberi tumpuan kepada penerbitan anggaran awal kadar pertumbuhan KDNK suku kedua, di samping perbelanjaan isi rumah, pendapatan tunai purata, pesanan jentera, indeks utama dan akaun semasa serta harga pengeluar bagi Jepun minggu ini.

Laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Statistik Kebangsaan dijangka mendedahkan pertumbuhan ekonomi 0.3% pada suku April-Jun, selepas susut pada -0.2% bagi tiga bulan sebelumnya.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini