Saham Apple Inc. melonjak $ 207.05 minggu ini dan berjaya mengalahkan Amazon.com Inc dengan $1 Trilion.

Pencapaian tersebut mengejutkan pasaran saham teknologi setelah Apple Inc merupakan syarikat pertama yang memecah rekod saham $ 1 Trilion.

Apple Inc telah diasaskan untuk menjual komputer peribadi oleh Steve Jobs pada tahun 1976, dan selama lebih dari tiga dekad, ia hanya menjual komputer peribadi.

Produk pertama yang dibuat oleh Apple ialah Apple 1, sejurus kemudian diikuti oleh Apple 2, dan kemudian Macintosh dan Power Mac malah ketika berhadapan dengan kesukaran penjualan pada permulaan, Apple kembali pulih ketika Jobs bergabung dengan syarikat itu pada tahun 1996.

Walau bagaimanapun, jualan Apple meningkat sebanyak 2000% pada tahun 2011 apabila Tim Cook mengambil alih.

Syarikat tersebut telah mencapai $ 1 trilion setelah 42 tahun diasaskan, dan 117 tahun sejak keluli AS menjadi syarikat pertama yang bernilai $ 1 bilion pada tahun 1901.

Kenaikan harga sahamnya dilaporkan setelah hasil kewangan suku tahunan yang dikeluarkan semalam, membuktikan bahawa catatan direkodkan adalah lebih baik daripada jangkaan Wall Street.

Apple meraih keuntungan melebihi 11 bilion dalam tempoh hanya tiga bulan kerana mencatat jualan yang mencecah $ 55.3 bilion. Akhir sekali ia menggerakkan saham iPhone lebih tinggi dan akhirnya menyokong syarikat itu dari $ 935 bilion kepada $ 1 trilion.

Apple mula menjual iPhone pada tahun 2007 dan hari ini ia telah mengedarkan lebih daripada 18 model iPhone yang berbeza dan lebih daripada 1.2bn peranti telah dijual!

Sebetulnya, Amazon dijangka mencapai $ 1 trilion pertama, tetapi itu bukan bagaimana kisah stok dimainkan!Apple Inc mengejutkan pelabur dan saham teknologi lain dengan pencapaian barunya itu.

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini