Syarikat-syarikat A.S. mungkin mengekalkan kadar penyerapan pekerjaan di paras tinggi pada bulan Julai, menunjukkan bahawa ekonomi yang kukuh membantu pasaran pekerjaan berlindung dari ketegangan perdagangan yang membolehkan Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah sekali lagi pada bulan September.

Nonfarm Payroll mungkin meningkat sebanyak 190,000 pekerjaan bulan lalu selepas meningkat 213,000 pada bulan Jun.

Setelah tindak balas China, Kesatuan Eropah dan Mexico ke atas import A.S., Beijing kini menyerang balas dengan jumlah yang sama eksport A.S. ke China setelah tarif 25% lebih tinggi pada import China bernilai $ 200 bilion dicadangkan oleh Trump.

Terdapat juga kebimbangan bahawa ketegangan perdagangan dapat melemahkan keyakinan perniagaan dan syarikat-syarikat utama untuk membiayai perbelanjaan dan rancangan pengambilan pekerja. Tetapi rangsangan fiskal $ 1.5 trilion, yang membantu menggerakkan ekonomi kepada pertumbuhan pertumbuhan tahunan sebanyak 4.1% pada suku kedua, menyokong Amerika Syarikat dalam menavigasi jurang konflik perdagangan.

Bank pusat A.S. turut berkata bahawa pasaran buruh terus kukuh dan aktiviti ekonomi meningkat dengan kapasiti tinggi ketika mengekalkan kadar pada minggu ini.

Tambahnya, pasaran buruh yang semakin ketat dan permintaan dalam negeri yang teguh telah menimbulkan prospek ekonomi yang terlalu panas.

Namun buat masa ini, pasaran buruh masih belum menjana inflasi gaji. Purata pendapatan setiap jam dijangka meningkat 0.3% pada bulan Julai selepas meningkat 0.2% pada bulan Jun.

Jika jangkaan tersebut bertepatan dengan keputusan, pasaran buruh yang kukuh bakal menyokong matawang negara (DXY) tersebut namun purata pendapatan jam perlu diberi perhatian untuk mendapatkan isyarat lanjut tentang pertumbuhan pekerjaan di A.S..

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini