Dolar A.S. mengaut keuntungan terhadap matawang utama pada hari Khamis selepas Federal Reserve memberi penilaian yang optimis mengenai ekonomi terbesar dunia dan tetap dengan perancangan kenaikan kadar secara beransur-ansur.

The Fed mengekalkan kadar faedah tidak berubah, bertepatan dengan jangkaan serta mengatakan bahawa pertumbuhan ekonomi A.S. telah berkembang dengan mampan dan pasaran pekerjaan terus mengukuh.

“The Fed memberikan komen agak hawkish dalam kenyataan yang menekankan kekuatan ekonomi A.S.,” kata Osamu Takashima, ketua strategi G10 FX, di Citigroup (NYSE: C) Global Markets Japan.

Indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar A.S. terhadap sekumpulan enam matawang, naik lebih tinggi pada hari Khamis dan didagangkan pada 94.660, jauh rendah 3-1 / 2 minggu daripada 94.084 pada minggu lalu.

Pasaran kewangan global bagaimanapun tetap memberi tumpuan kepada konflik perdagangan antarabangsa yang dipacu A.S., dengan pegawai pentadbiran A.S. mengatakan pada hari Rabu bahawa Presiden Donald Trump mencadangkan tarif 25% lebih tinggi pada import Cina bernilai $ 200 bilion.

Dolar turun lebih rendah berbanding yen kepada 111.68 yen meskipun ia masih mengaut  keuntungan daripada hari Selasa berikutan janji Bank of Japan untuk mengekalkan kadar yang rendah untuk tempoh yang panjang, meskipun pelarasan sederhana telah dilaksanakan kepada dasarnya.

Euro kekal stabil setelah didagangkan pada $ 1.1662.

Pound Britain sedikit berubah pada $ 1.3128 menjelang mesyuarat dasar Bank of England pada hari Khamis, dengan pasaran secara luas menjangkakan kadar faedah akan dinaikkan untuk kedua kalinya sejak krisis kewangan global.

Dolar Kanada diniagakan pada C $ 1.3001, menghampiri paras tinggi tujuh minggu pada
C $ 1.2975.

Peso Mexico didagangkan pada 18.583 terhadap dolar, menembusi paras tinggi tiga bulan  18.498 berikutan peningkatan optimisme mengenai rundingan semula Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini