Rizab Persekutuan A.S. mengekalkan kadar faedah tidak berubah (2.00%) namun menyatakan bahawa ekonomi yang kukuh, menyebabkan bank pusat tetap dengan rancangan untuk meningkatkan kos pinjaman pada bulan September.

The Fed berkata pertumbuhan ekonomi telah berkembang dengan mampan dan pasaran pekerjaan terus mengukuh sementara inflasi kekal berhampiran sasaran 2% bank pusat sejak mesyuarat dasar terakhir pada bulan Jun, apabila ia menaikkan kadar.

“Keuntungan pekerjaan telah kuat, secara purata, dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dan kadar pengangguran masih rendah. Perbelanjaan isi rumah dan pelaburan tetap perniagaan telah meningkat dengan pesat, “kata Fed dalam kenyataan sebulat suara berikutan kesimpulan mesyuarat dasar dua hari terakhirnya.

The Fed kini menjangkakan dua lagi kadar kenaikan menjelang akhir tahun ini. 

Reaksi pasaran terhadap keputusan The Fed dilaporkan bertepatan dengan jangkaan. Indeks dolar sedikit kuat berbanding sekumpulan matawang dan hasil Perbendaharaan A.S. sedikit berubah.

Pengerusi The Fed, Jerome Powell baru-baru ini berkata bahawa ekonomi A.S.  berada dalam keadaan kukuh dan berikrar untuk meneruskan kenaikan kos peminjaman secara beransur-ansur untuk mengekalkan perkembangan ekonomi A.S. yang kedua terpanjang di atas rekod.

Ekonomi meningkat pada kadar 4.1% pada suku kedua, pertumbuhan paling baik dalam tempoh hampir empat tahun, memandangkan pengguna meningkatkan perbelanjaan dan petani memberi tumpuan kepada penghantaran kacang soya ke China untuk mengalahkan tarif balas.

Inflasi juga semakin meningkat selepas enam tahun membantutkan sasaran The Fed. Ukuran inflasi pilihan bank pusat meningkat pada kadar 2.0% pada suku kedua.

Bacaan bulanan terkini yang dikeluarkan pada hari Selasa menunjukkan PCE teras pada bulan Jun adalah 1.9% lebih tinggi berbanding tahun lalu. Bacaan tersebut bertepatan dengan sasaran inflasi bank pusat pada bulan Mac buat pertama kalinya sejak Disember 2011.

Kos buruh A.S., juga mencatatkan keuntungan tahunan terbesar mereka sejak 2008 pada suku kedua, kata Jabatan Tenaga Kerja pada hari Selasa.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini