Pentadbiran Trump merancang untuk menaikkan tarif 25% ke atas barangan bernilai $ 200 bilion yang diimport dari China yang pada awalnya menetapkannya pada 10%.

Pentadbiran Presiden Donald Trump berkata pada 10 Julai ia akan mengenakan tarif 10% ke atas beribu-ribu import China.

Tarif meliputi produk makanan, bahan kimia, keluli dan aluminium dan barangan pengguna yang terdiri daripada makanan anjing, perabot dan permaidani disusuli oleh tayar kereta, basikal, sarung tangan besbol dan produk kecantikan.

Meskipun tarif tidak akan dikenakan sehingga selepas tempoh pengumuman umum, meningkatkan tahap yang dicadangkan hingga 25% dapat meningkatkan pertikaian perdagangan antara dua negara terbesar di dunia itu.

Namun, masih tiada reaksi segera ditunjukkan dari kerajaan China. Pada bulan Julai ia menuduh A.S. membuli dan memberi amaran bahawa ia akan memberi tindak balas.

Para pelabur bimbang akan konflik perdagangan berterusan di antara Washington dan Beijing yang mampu menggugat pertumbuhan global.

Jurucakap Pejabat Perwakilan Perdagangan A.S. enggan memberi komen mengenai kenaikan kadar tarif yang dicadangkan atau sama ada mengubahnya akan mengubah tarikh akhir yang ditetapkan bagi tempoh pengumuman sebelum pelaksanaan.

Pada awal Julai, kerajaan A.S. mengenakan tarif 25% ke atas import $ 34 bilion awal China. Beijing membalas dengan tarif yang hampir sama dengan jumlah eksport A.S. yang sama ke China.

Washington juga mungkin mengenakan tarif ke atas $ 16 bilion barangan tambahan dalam beberapa minggu yang akan datang, dan Trump memberi amaran bahawa beliau mampu mengenakannya pada lebih daripada setengah bilion dolar barangan.

Kedua-dua pihak dilaporkan mengadakan rundingan tertutup semalam setelah kedua-dua pihak enggan mengalah.

Matawang safe-haven termasuk USD / JPY dan USD / CHF  menerima kesan yang signifikan berikutan sentimen risiko yang menyebabkan pelabur dan pedagang beralih kepada pelaburan yang dijangka mengekalkan atau meningkatkan nilai matawang semasa volatiliti berlaku.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini