Dolar A.S. mengukuh berbanding yuan setelah White House mencadangkan tarif yang lebih tinggi pada $ 200 bilion dalam import China, sekali lagi mampu mencetuskan permusuhan perdagangan pusingan baru.

Dolar naik 0.39% kepada 6.8290 yuan selepas laporan bahawa Presiden Donald Trump mencadangkan tarif 25%, bukan 10%, dalam pengumuman yang bakal diterbitkan hari Rabu.

Dolar Australia, yang sering digunakan sebagai proksi China, jatuh 0.2% kepada
$ 0.7412.

Pada masa yang sama, berbanding sekumpulan matawang utama, dolar menambah 0.1% kepada 94.577, manakala euro kekal stabil pada $ 1.1684.

Dolar mencecah 111.82 yen dan bersedia untuk didagangkan pada harga 112.00.

Penganalisis berkata hasil bon Jepun berkemungkinan kekal rendah dalam jangka terdekat, membendung pengukuhan yen.

“Oleh kerana BOJ telah membeli sejumlah besar JGB dalam operasi khas baru-baru ini, pedagang pasaran tidak mempunyai JGB untuk dijual walaupun mereka mahu,” kata Yukio Ishizuki, ahli strategi senior di Daiwa Securities.

“Dengan BOJ, kami tidak mempunyai alasan untuk membeli yen, saya menjangkakan yen akan menguji tahun ini rendah sekitar 113 yen kepada dolar,” katanya.

Sebaliknya, pertumbuhan ekonomi AS yang kukuh akan mengekalkan Rizab Persekutuan di landasan untuk menaikkan kadar tahun ini kerana ia menyimpulkan mesyuarat dasar Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) pada hari Rabu.

Data pada hari Selasa turut menunjukkan bahawa perbelanjaan pengguna A.S. meningkat kukuh pada bulan Jun meskipun pertumbuhan upah terus dihalang.

Indeks teras PCE, langkah inflasi pilihan The Fed, naik 1.9% dari tahun sebelumnya untuk bulan ketiga berturut-turut, menghampiri sasaran inflasi 2%.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini