Euro didagangkan tinggi pada hari Selasa apabila para pelabur menanti laporan pertumbuhan dan inflasi di zon eropah, sementara yen turun lebih rendah selepas Bank of Japan berkata ia akan lebih fleksibel dalam program rangsangan besar-besarannya.

EUR / USD naik 0.17% kepada 1.1725 pada 03:36 petang selepas mengalami kenaikan 0.41% pada hari Isnin.

Bacaan KDNK zon Euro dijangka menunjukkan bahawa kadar pertumbuhan tahunan perlahan sedikit pada suku kedua, sementara inflasi utama dijangka terus stabil.

Euro juga lebih tinggi berbanding yen, dengan EUR / JPY meningkat 0.38% kepada 130.49.

BOJ berjanji untuk mengekalkan kadar faedah yang sangat rendah buat masa ini selepas mesyuarat polisi terkini semalaman. Ia juga melaksanakan pelarasan kecil kepada program pembelian asetnya untuk menjadikannya lebih fleksibel, tidak drastik seperti yang dijangkakan.

Perubahan dasar monetari mencerminkan ramalan BOJ bahawa ia memerlukan lebih banyak masa untuk inflasi mencapai sasaran 2%.

Terhadap dolar, yen lebih rendah, dengan USD / JPY terakhir pada 111.27, naik 0.2% untuk hari selepas mencapai tinggi semalaman sebanyak 111.45.

Indeks dolar A.S., yang mengukur kekuatan dolar ke atas sekumpulan enam matawang utama, turun 0.07% ke 94.09, tinggi daripada 94.7 minggu semalam.

Pedagang kini memberikan tumpuan kepada mesyuarat dasar dua hari Federal Reserve pada hari Rabu, di mana ia mungkin akan mengisyaratkan kenaikan kadar ketiga tahun ini pada bulan September.

Pound pula dilaporkan lebih tinggi terhadap dolar, dengan GBP / USD naik 0.08% kepada 1.3142, tetapi turun berbanding euro, dengan EUR / GBP naik 0.11% kepada 0.8923.

Dolar Australia lebih tinggi, dengan AUD / USD mendaki 0.28% kepada 0.7428, manakala dolar New Zealand tidak berubah untuk hari ini, dengan NZD / USD pada 0.6823.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini