Para pegawai Amerika telah bertindak untuk menolak tawaran Kanada bagi mengambil bahagian dalam rundingan NAFTA peringkat atasan di antara A.S. dan Mexico pada minggu ini.

Sumber mengatakan bahawa percubaan oleh Menteri Luar Negeri Chrystia Freeland untuk mendapatkan tempat di meja di Washington pada hari Khamis sama ada diabaikan, atau ditolak secara langsung oleh pejabat Wakil Perdagangan A.S., Robert Lighthizer.

Lighthizer dijadual bertemu Menteri Ekonomi Ildefonso Guajardo dari Mexico selepas mesyuarat dua hala yang sama antara pegawai minggu lalu mempamerkan kemajuan yang ketara, kata penganalisis.

Kanada baru-baru ini berharap agar dapat membuat perjanjian berasingan dengan Mexico, kemudian menggunakannya sebagai tekanan untuk memenangi kompromi dari Kanada.

“Ia sangat luar biasa, selepas lebih daripada setahun perbincangan tiga pihak, bagi Kanada untuk tidak mengambil bahagian dalam perbincangan baru antara perunding A.S. dan Mexico,” kata Chris Sands, ketua Pusat Pengajian Kanada di Johns Hopkins University.

Malah, perkembangan baru-baru ini menunjuk kepada penyusutan hubungan antara Ottawa dan White House. Rundingan rasmi, tiga hala untuk merombak Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara tidak diadakan sejak Mei, walaupun telah dijangka dimulakan semula selepas pilihan raya presiden Mexico awal bulan ini.

Menteri ekonomi Mexico pula dijangka bertemu Lighthizer pada hari Khamis, setelah kemajuan minggu lalu pada tuntutan A.S. untuk meningkatkan tahap kandungan A.S. dalam kereta yang di import dari Mexico membuahkan hasil.

Pada sidang jawatankuasa Senat A.S. minggu lalu, perunding perdagangan Amerika yang terkemuka berkata beliau berharap untuk mengadakan perjanjian dengan Mexico tidak lama lagi dan “Kanada akan masuk dan berkompromi” sebagai hasilnya, sesuatu yang dikatakannya telah gagal dilaksanakan setakat ini.

“Saya tahu Kanada terus memohon Amerika untuk menjadualkan semula rundingan, tetapi pada masa ini, ianya telah ditolak,” katanya. “Kami benar-benar telah mengetepikannya dari tiga sudut pandangan sejak Mei.”

Berikutan kenyataan tersebut, USD / CAD naik lebih  0.21% ke paras 1.30631 setelah didagangkan kukuh di paras 1.29948 semalam.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini