Presiden A.S., Donald Trump berkata pada hari Ahad bahawa beliau akan membenarkan kerajaan persekutuan ditutup jika Demokrat tidak membiayai tembok sempadannya dan perubahan undang-undang imigresen.

Namun, gangguan dalam operasi kerajaan persekutuan boleh menjejaskan Trump jika pengundi menyalahkan Republikan, yang mengawal Kongres terhadap gangguan perkhidmatan.

“Saya bersedia untuk ‘menutup’ kerajaan jika Demokrat tidak memberikan undi untuk Keselamatan Sempadan, yang termasuk Tembok! Mesti menghapuskan Loteri, Catch & Release dan akhirnya bertukar ke sistem Imigresen berdasarkan MERIT Kita perlukan orang-orang hebat yang datang ke negara kita! ” kata Trump di Twitter.

Presiden Republik mengancam penutupan beberapa kali sejak memegang tampuk pimpinan pada 2017 dalam usaha untuk mendapatkan prioriti imigresen dalam bil perbelanjaan kongres, terutama pembiayaan bagi tembok di sepanjang sempadan selatan A.S.. Trump juga dilaporkan telah meminta $ 25 bilion untuk membina tembok tersebut.

“Saya tidak fikir ia akan membantu, jadi kami cuba mengelakkannya,” Senator Republikan Ron Johnson, pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Dalam Negeri Senat berkata pada “Face the Nation” CBS.

Kongres harus bersetuju dengan langkah perbelanjaan untuk membiayai kerajaan pada tarikh akhir 30 September.

Meskipun Republikan mengawal Senat dan Dewan Perwakilan A.S., perselisihan antara golongan sederhana dan konservatif dalam parti telah menghalang rombakan perundangan dengan pantas.

Dewan pada bulan Jun telah menolak satu rang undang-undang imigresen yang disukai oleh Republikan konservatif.

Presiden Republik juga telah menggubal undang-undang imigran yang lebih keras sebagai pusat pentadbirannya, dari larangan perjalanan pertama yang tidak disengajakan terhadap negara Islam sehingga pertempuran semasa yang menyebabkan pemisahan anak pendatang haram dari ibu bapa mereka di sempadan A.S.-Mexico.

Seorang hakim persekutuan pada hari Jumaat mendesak kerajaan A.S. untuk memberi tumpuan kepada mencari pendatang yang diusir ibu bapa yang anak-anaknya tinggal di Amerika Syarikat.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini