Malaysia mungkin mempertimbangkan sekatan ke atas import kereta asing untuk melindungi industri kecil negara, kata Perdana Menteri Mahathir Mohamad pada hari Isnin.

Ekonomi ketiga terbesar di Asia Tenggara telah melonggarkan industri automotifnya sejak sedekad yang lalu, yang membolehkan import lebih murah tetapi dengan perbelanjaan pembuat kereta tempatan, Proton yang berjuang untuk terus bertahan ketika menghadapi persaingan yang semakin meningkat.

“Semua negara yang mengeluarkan kenderaan bermotor mempunyai sekatan, sama ada berdasarkan piawaian atau kerana cukai … jadi kita perlu melindungi industri kecil kita,” kata Mahathir pada sidang akhbar di lobi parlimen.

“Kami mungkin berfikir tentang piawaian (untuk mengenakan). Kita juga mungkin perlu mempertimbangkan kelemahan tertentu yang kita ada, yang harus dilindungi,” kata Perdana Menteri berusia 93 tahun itu tanpa ulasan lebih lanjut.

Selain Proton, pengeluar kenderaan Malaysia yang lain adalah Perodua dan Naza. Honda Motor Co (T: 7267), Toyota (T: 7203) dan Nissan (T: 7201) menjual kedua-dua unit yang diimport dan dipasang di negara Asia Tenggara.

Perodua adalah pendahulu pasaran domestik, dengan kira-kira 40% saham pada 2017, menurut data dari Persatuan Automotif Malaysia. Honda Jepun adalah jenama asing paling laris di Malaysia, dengan penguasaan pasaran sekitar 21% tahun lepas.

Proton telah diasaskan pada tahun 1983 dalam usaha perindustrian Tun Mahathir memegang jawatan sebagai perdana menteri. Penguasaan pasaran domestiknya mencapai 74% satu dekad kemudian apabila pemandu mengambil kesempatan daripada pinjaman murah memandangkan kerajaan menggalakkan rakyat Malaysia membeli produk lokal.

Namun, bagi kereta yang mempunyai standard lebih rendah disertai oleh perkhidmatan selepas jualan yang terhad dan persaingan daripada pembuat kereta asing menyaksikan turunnya pasaran domestik, kepada sekitar 14% pada 2017.

Proton menerima rangsangan tahun lepas, ketika pembuat kereta China, Geely Holding Group Co Ltd membeli saham 49.9% dalam syarikat kereta Malaysia. Perjanjian itu menandakan teras pertama Geely ke Asia Tenggara.

Terdahulu,Tun Mahathir berkata negara maju telah menggunakan syarat-syarat seperti standard pelepasan Euro 5 dan struktur cukai tertentu untuk mengendalikan urusan perdagangan bebas dan menyekat eksport kereta Malaysia.

“Tetapi kami sangat terbuka, setiap kereta yang dihasilkan, walaupun ia dibuat menggunakan tin Milo, boleh memasuki Malaysia,” kata Mahathir, merujuk kepada minuman yang popular di negara ini.

“Itulah sebabnya kita perlu mengkaji kemungkinan keadaan tertentu, supaya kereta asing tidak boleh masuk dengan begitu mudah ke negara kita dan juga memberi kereta Proton dan kereta tempatan peluang untuk menguasai pasaran tempatan.”

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini