Pasaran kewangan global minggu ini bakal didominasi oleh beberapa news yang bervolatiliti tinggi didahului oleh mesyuarat dasar The Federal Reserve, laporan pekerjaan bulan Julai dan beberapa laporan bank lain termasuk Bank of Japan dan Bank of England. 

Pada masa yang sama, pelabur akan mengikuti perkembangan perdagangan yang berterusan di antara A.S. dan ekonomi utama, seperti China dan Kesatuan Eropah.

$ 16 bilion tarif A.S. ke atas barangan China dijangka dilaksanakan pada hari Rabu, dengan China dijangka menaruh tarif pada jumlah yang sama terhadap barang-barang A.S. sebagai balasannya. Tarif ini adalah sebahagian daripada pakej $ 50 bilion yang lebih besar yang telah dilaksanakan pada awal bulan Julai.

Perundingan perdagangan antara dua ekonomi terbesar di dunia telah terhenti dan belum dimulakan semula.

Berikut merupakan highlighted news pada minggu ini:

# Mesyuarat Penetapan Kadar Faedah (FOMC) Rizab Persekutuan : Khamis (2:00AM)

Rizab Persekutuan dijangka tidak mengambil tindakan terhadap kadar faedah pada akhir mesyuarat dasar dua hari dengan memastikan ia berada di antara 1.75% -2.0%.

The Fed telah meramalkan bahawa ia akan menaikkan kadar dua kali lebih banyak pada tahun 2018, setelah telah mengetatkan dasar dua kali pada tahun ini.

Pengerusi The Fed, Jerome Powell berkata baru-baru ini bahawa kes kenaikan kadar kenaikan secara beransur-ansur masih kukuh, menandakan bahawa kos pinjaman akan terus meningkat tahun ini meskipun ketidaktentuan pasaran baru-baru ini disebabkan oleh konflik perdagangan yang sedang berlaku di antara A.S. dan China.

# Laporan Pekerjaan A.S. – Jumaat (8:30PM)

Jabatan Tenaga Kerja A.S. bakal menerbitkan laporan penggajian nonfarm bagi bulan Julai pada hari Jumaat dengan jangkaan pertumbuhan pekerjaan 190,000, setelah menambah 213,000 posisi pada bulan Jun, sementara angka pengangguran dilihat mencapai 3.9% dari 4.0%.

Namun, kebanyakan tumpuan akan berkemungkinan berada pada angka purata pendapatan setiap jam, yang dijangka meningkat 0.3%, lebih cepat daripada peningkatan 0.2% sebulan lebih awal. Berdasarkan asas tahunan, gaji dijangka meningkat 2.8%, keuntungan yang sama dilaporkan pada bulan Jun.

Kalendar ekonomi minggu ini juga mempunyai laporan mengenai pendapatan dan perbelanjaan peribadi, termasuk data inflasi penggunaan peribadi (PCE), metrik pilihan The Fed untuk inflasi.

# Pengumuman Kadar Bank of England – Khamis (7:00PM) 

Bank of England (BoE) akan mengumumkan keputusan kadarnya pada hari Khamis dengan jangkaan bahawa bank bakal menaikkan kadar sehingga 0.75%, mengatasi peningkatan November lalu sehingga 0.5%.

Di samping BoE, pedagang bakal menumpukan kepada tiga laporan mengenai aktiviti dalam sektor pembuatan, pembinaan dan perkhidmatan bagi menunjukkan lagi kesan yang berterusan bahawa keputusan Brexit dalam ekonomi.

Terma perhubungan  Britain dengan Kesatuan Eropah masih kurang jelas, lapan bulan sebelum Brexit, dan Perdana Menteri Theresa May masih belum dapat diduduki oleh Parti Konservatifnya sendiri yang berpecah.

# Mesyuarat Dasar Bank Jepun – Selasa

Bank of Japan (BoJ) dijangka melakukan beberapa perubahan kepada dasar monetari yang unik dan longgar pada akhir pertemuan dua hari pada hari Selasa.

Laporan media minggu lepas menunjukkan bahawa BoJ kini mempertimbangkan untuk menyesuaikan program rangsangan untuk menjadikannya lebih mampan, seperti membenarkan perubahan yang lebih besar dalam kadar faedah dan memperluaskan pemilihan stok beliannya.

Meskipun perubahan tersebut berskala kecil, ia akan menjadi yang pertama sejak 2016 oleh Gabenor Haruhiko Kuroda secara beransur-ansur mengelak jauh dari program rangsangan radikalnya yang ditugaskan lima tahun yang lalu untuk mengejutkan pedagang daripada kebimbangan deflasi.

Selepas setengah dekad percetakan wang berat gagal menyokong inflasi, BoJ berada di bawah tekanan untuk menangani kenaikan kos pelonggaran yang berpanjangan, seperti kenaikan kepada keuntungan bank dari kadar yang hampir 0%, yang memerlukan menaikkan kadar.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini