Sentimen risiko semasa sesi dagangan Asia hari Khamis masih berkait rapat dengan keputusan kadar ECB, disusuli oleh sidang media Presiden Mario Draghi yang menyebabkan volatiliti pasaran seperti yang dijangkakan.

Hasilnya, Euro kekal lemah sekaligus menyokong momentum dolar A.S. dan menawarkan keuntungan harian terbesar sejak 11 Julai yang lebih dua minggu lalu.

Pada mulanya, Euro bertambah optimis apabila Mario Draghi menyatakan bahawa ketidakpastian di sekitar prospek inflasi semakin susut. Namun, keuntungan tersebut dikurangkan sejurus selepas pengerusi ECB menyatakan bahawa pasaran kekal dengan rancangan mereka. Swap indeks semalaman menandakan kenaikan kadar sepertinya pada Oktober 2019. Kadar bon zon euro jatuh, menandakan penurunan tahap optimisma dasar monetari ECB.

Di tempat lain, Dolar Australia didagangkan stabil pada 0.73882 setelah naik 0.15% hari ini dengan jangkaan untuk memecah harga 0.7400.

Manakala matawang euro mengaut sedikit keuntungan pada awal pagi tadi berbanding dolar sebanyak 0.05%, didagangkan pada paras 1.16484 setelah jatuh lebih 0.7% setelah komen Mario tidak menyokong matawang tersebut.

Dolar A.S. sedikit lebih tinggi berbanding Yen setelah jatuh dari paras tinggi enam bulan 113.00 yen disebabkan oleh ketidakpuasan Presiden Donald Trump terhadap kekuatan matawang serta spekulasi bahawa Bank of Japan dapat memulihkan rangsangan monetarinya semula.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini