Dolar melemah pada hari Khamis mendorong euro ke paras lebih tinggi, ketika Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah bersetuju untuk memulakan perbincangan bagi tarif yang lebih rendah serta mengurangkan kebimbangan mengenai ketegangan perdagangan global yang semakin memburuk.

Berikutan perbincangan dengan Presiden Suruhanjaya Eropah Jean-Claude Juncker, Presiden A.S. Donald Trump mengatakan bahawa mereka telah bersetuju untuk bekerjasama ke arah tarif sifar, halangan bukan tarif dan sifar subsidi barangan perindustrian bukan automotif.

Euro naik 0.1% kepada $ 1.1738, mengukuhkan momentum kenaikan 0.4% pada hari sebelumnya.

Matawang tersebut susut kepada $ 1.1664 pada awal dagangan pagi Rabu berikutan laporan bahawa Trump sedang mempertimbangkan pengenaan tarif 25% ke atas kereta buatan asing, sebelum berita bahawa Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah kekal optimis bagi mengelakkan konflik perdagangan dikeluarkan.

Pada masa yang sama, dolar A.S. merosot 0.15% kepada 110.805 yen.

Mengimbangi kerugian semalaman, indeks dolar yang melawan sekumpulan enam matawang utama jatuh 0.25% kepada 94.145 selepas didagangkan di 94.134, paras terendah sejak 11 Julai.

“Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah seolah-olah mengisytiharkan gencatan senjata sekaligus memberi harapan bahawa perbincangan NAFTA dan rundingan bersama China akan memberikan hasil positif juga.”

Yuan China melonjak hampir 0.8% dalam dagangan luar pesisir dalam semalam, menarik balik dari rendahnya 13 bulan yang dicapai pada hari Selasa.

Matawang utama lain juga mengukuhkan momentum berbanding dolar yang lemah.

Pound didagangkan stabil pada $ 1.3200 berikutan keuntungan semalaman sebanyak 0.4%.

Dolar Australia pula berada berhampiran paras tertinggi dua minggu di $ 0.7464 pada hari sebelumnya, apabila ia mencapai lebih daripada 0.5%.

Pasaran hari ini bakal memberi tumpuan dengan skala penuh terhadap keputusan dasar Bank Pusat Eropah pada jam 8:30 malam ini.

Dengan ECB secara meluas dijangka mengekalkan dasar, pelabur akan mengkaji ulasan oleh presiden bank pusat Mario Draghi untuk sebarang rujukan mengenai kadar normalisasi dasar monetari.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini