Bank Sentral Eropah mengekalkan dasarnya tidak berubah pada hari Khamis dan berkata bahawa ia masih merancang untuk menamatkan pembelian bonnya pada akhir tahun ini dan melihat kadar faedah pada paras terendah pada musim panas tahun 2019.

Berikut adalah kemuncak komen Presiden ECB Mario Draghi pada sidang akhbar selepas mesyuarat dasar bank.

KONFLIK PERDAGANGAN

Konflik perdagangan, di mana anda mempunyai tindak balas balas dan pusingan tindak balas, akan mewujudkan iklim yang sangat berbeza. Dan kita perlu menilai kedua-dua kesan langsung, yang mungkin penting kerana angka-angka itu meningkat dengan ketara, dan kesan tidak langsung terhadap keyakinan, terutamanya dalam pelaburan perniagaan. Dan itu – kita belum melakukan apa-apa yang berbeza dari kali terakhir lagi. Jadi kita perlu menilai pada masa akan datang. ”

TIDAK MENSASARKAN PERTUKARAN MATAWANG

“Kami berkata beberapa kali bahawa kadar pertukaran bukanlah sasaran dasar, bahawa ia penting untuk pertumbuhan dan kestabilan harga, dan terdapat konsensus internasional yang telah berjalan selama bertahun-tahun, selama beberapa dekad, mungkin, tentang menjauhkan diri dari penurunan nilai kompetitif macam-macam. ”

TIDAK MENGUBAH RANCANGAN TERHADAP KADAR

“Pada peringkat ini, kami tidak melihat keperluan untuk mengubahsuai atau menambah rancangan kepada panduan masa depan kami mengenai kadar.”

PERTEMUAN PERDAGANGAN EU-AS

“Kami pada dasarnya mengambil perhatian mengenainya. Ia terlalu awal untuk menilai kandungan. Saya faham hari ini Suruhanjaya sedang bermesyuarat hari ini atas sebab ini jadi kami mengambil perhatian mengenai mesyuarat ini.

“Jika seseorang boleh mengatakan sesuatu secara umum ia adalah satu petanda yang baik kerana dalam erti kata ia menunjukkan bahawa terdapat kesanggupan untuk membincangkan isu-isu perdagangan dalam rangka kerja pelbagai hala lagi.

“Tetapi ia akan menjadi sangat – sukar bagi kami untuk melampaui perkara itu kerana kami benar-benar tidak tahu bahan itu.”

REFORMASI STRUKTUR DIPERLUKAN

“Pelaksanaan pembaharuan struktur di negara-negara kawasan euro perlu ditingkatkan dengan ketara untuk meningkatkan daya tahan, mengurangkan pengangguran struktur, dan meningkatkan produktiviti kawasan dan potensi pertumbuhan euro.”

KETIDAKTENTUAN INFLASI BERKURANG

“Ketidakpastian mengenai prospek inflasi semakin susut dan inflasi asas dijangka meningkat menjelang akhir tahun dan selepas itu meningkat secara beransur-ansur dalam jangka sederhana, disokong oleh langkah-langkah dasar monetari kita, pengembangan ekonomi yang berterusan, penyerapan ekonomi yang menyamai, dan pertumbuhan upah yang meningkat. ”

PERTUMBUHAN YANG KUKUH

“Meskipun mengalami ketidakpastian, terutamanya yang berkaitan dengan persekitaran perdagangan global, kekal mennjadi tumpuan, maklumat yang diperoleh sejak mesyuarat dasar monetari terakhir kami menunjukkan bahawa ekonomi kawasan euro sedang berjalan berkembang dengan mantap dan luas.”

PENGENDALIAN INFLASI HADAPAN

“Kekuatan ekonomi yang kukuh mengesahkan keyakinan kami bahawa penumpuan inflasi yang berterusan kepada matlamat kami akan diteruskan dalam tempoh yang akan datang dan akan dikekalkan walaupun selepas beransur-ansur menurunkan pembelian aset bersih kami.”

Namun demikian, EUR/USD merosot 0.33% kepada $ 1.16880 berikutan kenyataan tersebut.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini