Presiden Donald Trump semalam telah bersetuju untuk tidak mengenakan tarif kereta ketika kedua-dua pihak melancarkan rundingan untuk mengurangkan halangan perdagangan yang lain, mengurangkan ancaman perang perdagangan baru.

Selepas pertemuan di White House, Trump dan Presiden Suruhanjaya Eropah Jean-Claude Juncker berkata bahawa perbincangan itu juga akan berusaha untuk menyelesaikan permasalahan tarif Amerika Syarikat terhadap keluli dan aluminium serta tugas serangan balas Eropah yang menandakan pengunduran dari perlindungan import pentadbiran Trump bagi pengeluar logal Amerika.

Eropah juga telah bersetuju untuk meningkatkan pembelian gas asli cecair A.S. dan halangan perdagangan yang lebih rendah kepada kacang soya Amerika, membantu petani A.S. dan sektor tenaga, kata Trump.

“Kacang soya adalah masalah besar. Dan Kesatuan Eropah akan bermula, dengan serta-merta, untuk membeli banyak kacang soya, “kata Trump kepada pemberita selepas mesyuarat itu.

Trump kemudian menulis tweet bahawa kerja-kerja pendokumentasi adalah sangat pantas sambil menambah bahawa pertemuan dengan Juncker adalah sangat selesa.

Juncker juga menyatakan bahawa kedua-dua pihak bersetuju bahawa selagi mereka sedang berunding mengenai perdagangan, mereka akan menangguhkan tarif lanjut, termasuk tarif berpotensi A.S. pada kereta dan bahagian auto.

Rundingan pada jam 1.45 pagi waktu tempatan tersebut mempamerkan keberhasilan yang optimis.

Secara amnya, pertemuan tersebut diisytiharkan sebagai rundingan yang berjaya sekaligus memberi sokongan kepada matawang euro yang melonjak lebih tinggi berbanding dolar semalam.

Matawang tersebut susut kepada $ 1.1664 pada awal dagangan pagi Rabu berikutan laporan bahawa Trump sedang mempertimbangkan pengenaan tarif 25% ke atas kereta buatan asing, sebelum berita bahawa Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah kekal optimis bagi mengelakkan konflik perdagangan dikeluarkan.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini