Dolar sedikit kukuh pada hari Selasa, menambah keuntungan yang dicapai dalam dagangan semalaman selepas hasil Perbendaharaan A.S. meningkat pada jangkaan Rizab Persekutuan akan kekal dengan rancangan kenaikan kadarnya tahun ini.

Indeks dolar, yang mengukur kekuatan greenback berbanding sekumpulan enam matawang utama, naik 0.05% lebih tinggi pada 94.707 berbanding hari sebelumnya.

Lonjakan pada penanda aras Hasil Perbendaharaan 10 tahun A.S. hasil mencecah paras tinggi lima minggu sekaligus memacu dolar dalam perdagangan A.S. pada hari Isnin.

Lonjakan hasil menyokong dolar setelah kritikan dan persoalan dari Presiden Donald Trump mengenai kesan kekuatan dolar AS dan peningkatan kadar faedah Rizab Persekutuan terhadap ekonomi tercetus.

Namun, dolar sedikit lebih rendah berbanding yen Jepun, yang mendapat sokongan terhadap jangkaan bank pusatnya mungkin menjadi satu langkah yang lebih dekat untuk mengurangkan beberapa rangsangan kewangan yang agresif.

Pedagang dan pelabur pasaran juga berkata bahawa yen juga kukuh terhadap dolar dan euro apabila pengeksport Jepun menukar pendapatan asing mereka ke dalam matawang tempatan. Firma eksport kecil biasanya membeli yen pada akhir bulan.

“Menjelang akhir bulan ini, pengeksport Jepun akan menyusun pesanan jualan dolar. Penjualan akan meningkat sekiranya dolar naik ke paras sekitar 112 yen,” kata Mitsuo Imaizumi, ketua strategi mata wang di Daiwa Securities.

Yen Jepun sedikit lebih tinggi pada 111.31 yen terhadap dolar pada hari Selasa setelah melemah kepada 111.515.

Yuan pula dilaporkan mencecah 6.8448 per dolar, paras terendah sejak dagangan pada 6.8582 per dolar pada 27 Jun, 2017, sebelum menebus beberapa kerugian. Ia terakhir kalinya didagangkan kira-kira 0.4%lebih rendah pada 6.8305 setiap dolar.

Manakala Euro sedikit rendah berbanding dolar sebanyak 0.1% kepada $ 1.16815.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini