Presiden A.S., Donald Trump berkata bahawa beliau mengharapkan keberhasilan perjanjian NAFTA, sementara seorang pegawai tertinggi Mexico mengatakan bahawa terdapat skop untuk menghidupkan semula rundingan dagangan minggu ini.

Perbincangan untuk membentuk semula perjanjian perdagangan tahun 1994 telah berlangsung sejak Ogos lepas namun terhenti ekoran pemilihan presiden pada 1 Julai di Mexico, yang menghasilkan kemenangan bagi veteran Andres Manuel Lopez Obrador.

Amerika Syarikat, Mexico dan Kanada telah bertentangan atas tuntutan A.S. untuk mengenakan peraturan kandungan yang lebih ketat bagi industri automotif, serta beberapa cadangan lain, termasuk pembatalan perjanjian NAFTA selepas lima tahun jika ia tidak dirunding semula.

Menteri Ekonomi Mexico, Ildefonso Guajardo, yang minggu lalu menyatakan harapan perjanjian pada prinsipnya pada NAFTA dapat dicapai menjelang akhir bulan Ogos, adalah kerana mengadakan perbincangan dengan Wakil Perdagangan A.S. Robert Lighthizer pada hujung minggu di Washington, diring oleh Jesus Seade, perunding NAFTA ketua pentadbiran Mexico.

“Terdapat jelas peluang untuk dapat menyelesaikan beberapa isu terbuka yang tidak banyak, tetapi sangat rumit,” kata Guajardo di luar puncak Perikatan Pasifik di bandar pantai barat Puerto Vallarta.

Kementerian Luar Mexico berkata pada hari Isnin bahawa Korea Selatan telah memulakan proses mencari keahlian bersekutu dalam Perikatan Pasifik, yang terdiri daripada Colombia, Chile, Mexico dan Peru dan berusaha untuk memperdalam perdagangan bebas.

Singapura, Australia, New Zealand dan Kanada pada tahun lalu juga diterima sebagai ahli bersekutu oleh persekutuan manakala bagi Mexico, pengembangan itu adalah sebahagian daripada usaha untuk mempelbagaikan rakan perdagangannya berikutan ancaman sebelumnya Trump untuk menarik diri dari NAFTA.

Guajardo yang optimis untuk mencapai kesepakatan, bagaimanapun mengatakan bahawa risiko masih wujud.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini