Dolar merosot terhadap yen dan matawang utama lain pada hari Isnin selepas Presiden A.S. Donald Trump menyatakan ketidakselesaan dengan kekuatan dolar dan pertemuan dengan pemimpin kewangan global yang berakhir pada hujung minggu dengan sedikit persetujuan tentang cara menyelesaikan pelbagai pertikaian mengenai tindakan tarif A.S..

Dolar mengheret kerugian selepas CNBC melaporkan pada hari Jumaat bahawa Trump bimbang dengan kenaikan kadar faedah yang bakal dilaksanakan oleh Rizab Persekutuan dengan dua kali lebih tinggi tahun ini.

Trump juga berkata bahawa pengetatan dasar The Fed dan dolar yang kukuh boleh menjejaskan ekonomi A.S. dengan kenyataan mengkritik The Fed dan Pengerusi Jerome Powell untuk peningkatan yang diterima pakai pada bulan Mac dan Jun, dengan mengatakan bahawa dasar monetari mengetatkan mengancam untuk menghalang pemulihan ekonomi.

Indeks dolar (DXY), terhadap sekumpulan enam matawang utama, turun 0.2% kepada 94.251 pada awal dagangan hari Isnin, jatuh lebih jauh dari satu tahun tertinggi 95.652 yang dicapai pada 19 Julai.

Terhadap yen, dolar jatuh buat hari ketiga ke paras rendah 110.85 yen, tahap paling lemah setelah mencatat 110.77 yen pada 11 Julai.

Keuntungan Yen juga didorong selepas Reuters dan media lain melaporkan bahawa Bank of Japan secara aktif membincangkan perubahan terhadap dasarnya.

Terhadap Euro, dolar jatuh 0.2% kepada $ 1.1742 menjelang mesyuarat Trump-Juncker pada hari Rabu untuk menyelesaikan permasalahan dagangan mereka.

Secara tradisinya, Presiden Donald Trump tidak seharusnya campur tangan di dalam sebarang urusan yang melibatkan institusi The Fed disebabkan oleh ciri utamanya, institusi yang bertindak secara bebas tanpa pengaruh Presiden. 

Tindakan beliau itu menimbulkan tanda tanya mengenai kebebasan pengawalan The Fed ke atas polisi Amerika Syarikat. 

Dalam temu bual dengan CNBC, Trump berkata beliau tidak gembira bahawa The Fed sedang menaikkan kadar dan dengan itu menyebabkan tekanan ke atas dolar. Dalam tweet Jumaat pagi, presiden menambah bahawa “pengetatan kini menyakitkan semua yang telah kita lakukan.”

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini