Dolar terus berada di bawah tekanan pada hari Isnin berikutan komen Presiden A.S. Donald Trump mengenai kadar faedah dan kekuatan matawang, manakala yen mengaut keuntungan selepas laporan bahawa bank pusat Jepun sedang membahaskan langkah-langkah untuk meningkatkan program rangsangan besar-besarannya.

Indeks dolar AS, yang mengukur kekuatan dolar ke atas sekumpulan enam matawang utama, turun 0.18% kepada 94.09 mengheret indeks jauh dari paras tertinggi setahun 95.44 yang dicapai Khamis.

Dolar telah mengalami tekanan selepas Trump melancarkan serangan ke atas Federal Reserve pada hari Khamis, mendakwa bahawa rancangan mereka untuk menaikkan kadar faedah A.S. berisiko meruntuhkan usaha beliau dalam memperkukuhkan ekonomi.

Trump melancarkan kritikan terhadap The Fed pada hari Jumaat dengan “tweet” di Twitter, mendakwa bahawa dasar monetari yang lebih ketat menghukum AS dengan menyumbang kepada dolar yang lebih kukuh.

Beliau turut mewujudkan sentimen baru setelah menuduh China dan Kesatuan Eropah mengenai matawang dan manipulasi kadar faedah yang dia katakan telah meletakkan A.S. pada situasi yang kurang baik. 

Indeks dolar turun 0.77% pada hari Jumaat, penurunan peratusan satu hari terbesar dalam tiga minggu, yang cukup untuk menjadikan indeks negatif untuk bulan tersebut.

Dolar jatuh ke paras terendah dalam dua minggu berbanding yen, dengan USD / JPY turun 0.47% kepada 110.95. Dolar kini telah jatuh sekitar 2% berbanding matawang Jepun sejak mencecah puncak enam bulan 113.16 Khamis lalu.

Yen telah dirangsang selepas Reuters dan saluran media lain melaporkan bahawa Bank of Japan secara aktif membincangkan perubahan kepada program rangsangan monetari yang besar. BoJ dijangka mengadakan mesyuarat dasar seterusnya pada akhir bulan ini.

Euro juga menolak lebih tinggi berbanding dolar, dengan EUR / USD menambah 0.14% untuk diperdagangkan pada 1.1735.

Pound menyusul dengan sentuhan yang lebih tinggi, setelah GBP / USD naik 0.17% kepada 1.3151.

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini