Tumpuan pasaran pada minggu ini bakal mempamerkan langkah-langkah susulan mengenai perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan rakan perdagangan utamanya, terutamanya China dan Kesatuan Eropah.

Kebimbangan konflik perdagangan telah menjadi tumpuan utama selama berbulan-bulan, memelihara keuntungan pasaran dengan para pelabur yang semakin bimbang akan peningkatan selanjutnya dalam ketegangan yang mapu memberi kesan pada pertumbuhan ekonomi global.

Selain itu, terdapat beberapa peristiwa penting yang menjadi fokus, antaranya ialah :

# Konflik Dagangan A.S.-China

Retorik perdagangan menyebabkan pelabur runsing seterusnya meneliti perkembangan lebih lanjut di tengah-tengah konflik perdagangan yang berterusan antara A.S. dan China.

Presiden Donald Trump memberi amaran pada hari Jumaat bahawa beliau sudah bersedia untuk mengenakan tarif pada semua $ 500 bilion barangan import A.S. dari China, yang mengancam untuk meningkatkan pertarungan perdagangan dengan Asia.

Washington telah mengenakan tarif ke atas barangan bernilai $ 34 bilion di China, dengan satu lagi $ 200 bilion dipertimbangkan. Sebagai balasan, Beijing mengecualikan cukai ke atas nilai yang sama dengan produk A.S..

Komen Mnuchin mengenai China sebagai manipulator matawang menimbulkan tanda tanya yang menyatakan China sebagai manipulator matawang untuk pertama kalinya sejak awal pentadbiran Trump pada tahun 2017.

Yuan telah kehilangan 7.5% daripada nilainya berbanding dolar sejak akhir suku pertama, mendorong spekulasi bahawa penggubal dasar China membenarkan matawang mereka melemah untuk mengimbangi kesan tarif perdagangan A.S., dengan membuat eksportnya lebih berdaya saing.

# Mesyuarat Trump-Juncker

Presiden Suruhanjaya Eropah, Jean-Claude Juncker dijadualkan bertemu dengan Presiden A.S. Donald Trump di Washington pada hari Rabu untuk membincangkan hubungan dagangan yang tegang di antara Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat.

Penasihat ekonomi tertinggi Trump, Larry Kudlow, berkata minggu lepas dia menjangkakan Juncker akan datang dengan tawaran perdagangan yang penting.

Walau bagaimanapun, para pegawai EU telah berusaha untuk menurunkan jangkaan tentang apa yang bakal dicapai oleh Juncker serta menafikan bahawa beliau tiba dengan rancangan baru untuk memulihkan hubungan.

Blok tersebut sebelum ini menawarkan untuk membuka pasarannya lebih luas kepada import A.S., termasuk kereta, sebagai sebahagian daripada perjanjian perdagangan timbal balik tetapi terhad, malah Washington menafikan cadangan itu.

# KDNK Suku Akhir A.S. : Jumaat ( 8:30 malam)

Pelabur bakal memerhatikan bacaan awal pertumbuhan A.S. suku kedua untuk mendapatkan petunjuk lanjut mengenai masa dan berapa cepat Rizab Persekutuan akan menaikkan kadar faedah.

Laporan ini dijangka menunjukkan ekonomi berkembang pada kadar tahunan sebanyak 4.1% dalam tempoh April-Jun, hampir dua kali ganda output suku tahun pertama serta  menjadi yang tertinggi sejak suku ketiga tahun 2014.

Selain daripada laporan KDNK, kalendar ekonomi yang agak ringan minggu ini juga memaparkan data mengenai jualan rumah yang sedia ada dan pesanan barang tahan lama.

Pengerusi Fed Jerome Powell memberikan penilaian yang baik terhadap ekonomi A.S. semasa kesaksian kongres minggu lalu, mengesahkan jangkaan untuk kenaikan dua kadar tambahan oleh bank pusat pada tahun ini.

Walau bagaimanapun, Trump mengkritik The Fed sekaligus mendakwa bahawa rancangan mereka untuk menaikkan kadar faedah berisiko meruntuhkan usaha beliau dalam mengukuhkan ekonomi.

# Mesyuarat Dasar Bank Pusat Eropah (ECB) : Khamis (8:30 malam)

ECB yakin untuk mengekalkan kadar faedah pada tahap rendah pada akhir mesyuarat dasar monetarinya minggu ini.

Presiden Mario Draghi akan mengadakan sidang akhbar yang ditonton selama 45 minit selepas pengumuman kadar ketika para pelabur mencari petunjuk lanjut ketika bank pusat bercadang untuk meningkatkan biaya pinjaman.

Pada pertemuan sebelumnya pada bulan Jun, ECB berjanji untuk mengekalkan kadar faedah pada tahap semasa sehingga sekurang-kurangnya sehingga musim panas 2019.

Kalendar minggu ini juga menampilkan tinjauan PMI Julai mengenai aktiviti sektor perkilangan dan perkhidmatan, yang sepatutnya memberi beberapa petunjuk tentang bagaimana ekonomi rantau ini menghadapi konflik perdagangan global, politik Itali dan rundingan Brexit yang mengalami kecelaruan.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini