Pemimpin kewangan global diseru pada hari Ahad bagi membincangkan langkah untuk mencegah ketegangan perdagangan dan geopolitik daripada terus memberi impak negatif ke atas pertumbuhan, tetapi pertemuan G20 selama dua hari itu berakhir dengan sedikit persetujuan mengenai cara menyelesaikan pelbagai pertikaian mengenai tindakan tarif A.S..

Menteri-menteri kewangan dan gabenor bank pusat dari 20 ekonomi terbesar di dunia memberi amaran bahawa pertumbuhan, walaupun masih kukuh, menjadi kurang diselaraskan dan risiko penurunan harga jangka pendek dan sederhana telah meningkat.

Ini termasuk peningkatan kelemahan kewangan, ketegangan perdagangan dan ketegangan geopolitik, ketidakseimbangan global, ketidaksamaan dan pertumbuhan struktur yang lemah, khususnya di beberapa negara maju. 

“Kami … mengiktiraf keperluan untuk meningkatkan dialog dan tindakan untuk mengurangkan risiko dan meningkatkan keyakinan,”. 

 

Rundingan hujung minggu di Buenos Aires tersebut muncul pada waktu retorik yang semakin meningkat dalam konflik perdagangan antara Amerika Syarikat dan China, ekonomi terbesar dunia, yang sejauh ini telah menampar tarif bernilai $ 34 bilion pada barang masing-masing.

Presiden A.S. Donald Trump menghangatkan konflik pada hari Jumaat dengan ancaman untuk mengenakan tarif ke atas semua $ 500 bilion eksport Cina ke Amerika Syarikat kecuali Beijing bersetuju dengan perubahan struktur utama untuk pemindahan teknologi, subsidi industri dan dasar usaha sama.

 

Pada masa yang sama, ketua perwakilan Presiden Amerika Syarikat yang menamakan sekutu Eropah sebagai musuh sambil mengenakan tarif adalah tidak sesuai, kata Ketua Kewangan EU pada sidang kemuncak G20, yang menyaksikan negara-negara Eropah lain mengkritik serangan perdagangan Trump.

Pesuruhjaya Eropah bagi Hal Ehwal Ekonomi dan Kewangan Pierre Moscovici berhujah bahawa EU tidak melakukan apa-apa untuk menjadi sasaran serangan berterusan, baik ekonomi dan lisan, oleh Presiden AS Donald Trump.

“Apa yang saya tegaskan beberapa kali di dalam mesyuarat saya adalah bahawa EU pastinya bukan pengorak ketidakseimbangan perdagangan utama,” kata ketua kewangan EU kepada pemberita pada hari Ahad di luar sidang kemuncak G20 yang berlangsung di Buenos Aires, Argentina.

Memanggil Trump untuk menimbang semula dasar perdagangannya yang tersendiri terhadap blok 28 ahli, Moscovici berhujah bahawa “mensasarkan kami dengan sekatan pastinya tidak sesuai … dan kita mesti bertindak dengan AS sebagai sekutu – bukan musuh tetapi sekutu.”

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini