Inflasi harga pengguna di Jepun berada pada 0.7% dari tahun ke tahun pada bulan Jun 2018, tiada sebarang perubahan dari bulan lepas dan di bawah persetujuan pasaran sebanyak 0.8%.

Inflasi makanan mencecah paras terendah sejak deflasi pada bulan November lalu sementara Kos Pengangkutan meningkat pada kadar yang lebih cepat dan Kos Perumahan terus jatuh.

Pada bulan Jun, harga makanan meningkat sebanyak 0.4% pada tahun ke tahun, lebih perlahan daripada peningkatan 0.8% pada bulan Mei. Ia adalah inflasi makanan yang paling rendah sejak deflasi pada bulan November lalu, kerana kosnya berkurangan untuk ikan dan makanan laut sebanyak 3.2% daripada 3.5% dan produk tenusu dan telur sebanyak 2.9% daripada 3%.

Manakala, untuk makanan segar telah menyusut -1.2% daripada -0.7% dan buah-buahan segar turun kepada -1.3% daripada 2.6%.

Sementara itu, kos meningkat pada kadar yang lebih pantas bagi:
* Pengangkutan & Komunikasi 1.4% daripada 1.3%
* Budaya dan Rekreasi 0.8%, selepas membaca secara mendatar pada bulan Mei.
* Caj Bahan Api, Cahaya dan Air 3.3% daripada 3.1% kerana kos elektrik meningkat sebanyak 3.1%, lebih pantas daripada kenaikan 3.3% pada bulan sebelumnya
* Rawatan Perubatan 2% daripada 1.9%
* Pendidikan 0.5% daripada 0.3%.
Kos pakaian dan kasut adalah dilihat mendatar, berikutan kenaikan 0.1% dalam sebulan lebih awal. Pada masa yang sama, kos terus menyusut pada bahagian perumahan iaitu -0.1%.

Kadar inflasi teras, yang tidak termasuk makanan segar, meningkat kepada 0.8 % daripada 0.7% pada bulan Mei dan sejajar dengan jangkaan. Ia adalah angka tertinggi sejak Mac.

Secara keseluruhan bulanan, harga pengguna meningkat sebanyak 0.1%, sama seperti pada bulan lepas.

Bacaan Kadar Inflasi Jepun pada bulan Jun

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini