Jeff Bezos, 54 merupakan individu terkaya di dalam sejarah moden.

Pendapatan bersih pengasas Amazon.com Inc. mencatat jumlah $ 150 bilion di New York pada hari Isnin, menurut Indeks Billionaires Bloomberg dan jumlah tersebut melebihi kira-kira $ 55 bilion daripada pengasas Microsoft Corp, Bill Gates, orang terkaya kedua di dunia.

Saham syarikat tersebut naik mendadak, mencatat rekod baru dengan $ 1,841.95 pada awal Isnin, mengatasi keuntungan dan menutup 0.5% pada $ 1,822.49.

Namun, saham itu merosot di bawah $ 1,800 dalam dagangan lanjutan selepas Netflix Inc. mencatatkan keputusan mengecewakan, memberi kesan kepada pelabur berteknologi tinggi.

Nilai bersihnya telah melonjak sebanyak $ 52 bilion tahun ini, melebihi keseluruhan kekayaan pengerusi Alibaba Group Holding Ltd. Jack Ma, orang terkaya Asia. Ia juga meletakkan kekayaan peribadi Bezos sangat dekat dari $ 151.5 bilion yang dikawal oleh keluarga Walton, dinasti terkaya di dunia.

Laporan Rizab Persekutuan mendapati 1% tertinggi keluarga A.S. menguasai 38.6% kekayaan di A.S. pada tahun 2016, berbanding dengan 22.8% yang dipegang oleh bawah 90%. Tahun lepas, Oxfam International mendapati bahawa lebih daripada 80% pendapatan pergi ke atas 1% daripada penduduk dunia.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini