Dolar sedikit merosot berbanding kebanyakan matawang utama di tengah-tengah rundingan perdagangan positif di antara China dan Kesatuan Eropah meskipun  data ekonomi yang lebih perlahan dari China dan perang perdagangan yang semakin meningkat di Beijing dengan Amerika Syarikat menggugat pasaran.

Perdana Menteri China, Li Keqiang berkata pada hari Isnin bahawa negara tersebut akan meningkatkan akses pasarannya dan mengurangkan kadar tarif bagi menyeimbangkan perdagangan dengan Kesatuan Eropah.

Kenyataan tersebut dikeluarkan sejurus selepas data suku tahun kedua China menunjukkan kelembapan ekonomi, menimbulkan kebimbangan mengenai kemungkinan keredaan dari konflik perdagangan Sino-Amerika.

Mesyuarat China-EU dijangka menghasilkan kenyataan yang mengesahkan komitmen kedua-dua pihak ke sistem perdagangan pelbagai hala. Li berkata kedua-dua pihak bersetuju untuk bertukar tawaran pasaran buat kali pertama, yang mampu menghidupkan kembali perbincangan perjanjian pelaburan jangka panjang.

Nada positif rundingan tersebut menjejaskan matawang yang berisiko seperti dolar Australia dan New Zealand, serta euro, dan seterusnya mendorong indeks dolar 0.2% lebih rendah berbanding sekumpulan matawang utama kepada 94.608.

Kerugian indeks dolar berlaku walaupun data hari ini menunjukkan pertumbuhan ekonomi China menyejuk kepada 6.7% pada suku kedua 2018 berbanding pertumbuhan 6.8% dalam setiap tiga suku sebelumnya.

Di samping itu, pedagang kini memberi tumpuan kepada data jualan runcit bulan Jun dari Amerika Syarikat untuk mendapatkan petunjuk lanjut tentang pertumbuhan ekonomi A.S..

Tumpuan kemudiannya diberikan kepada Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell yang akan menampilkan diri di hadapan Kongres.

Menjelang pertemuan itu, bank pusat mengeluarkan laporan polisi yang menunjukkan pertumbuhan ekonomi A.S. dan The Fed mengharapkan untuk terus menaikkan tarif secara beransur-ansur.

Di dagangan sesi eropah hari ini, Euro lebih tinggi di 1.1702 untuk kekal di atas paras sembilan hari sepanjang $ 1.1610 manakala Pound naik kepada $ 1.3246 dari minggu lepas di paras rendah $ 1.3101.

Pada hari Isnin, ahli parlimen British mengundi mengenai pindaan undang-undang mengenai rejim kastam post-Brexit kerajaan. Euroskeptik terkemuka ditetapkan untuk mengundi memihak kepada pindaan yang Mei menentang dan menyokong cadangan mereka sendiri untuk menguatkan pelan keluarnya.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini