Geopolitik dijangka menjadi tumpuan pasaran minggu ini setelah para pelabur memberi fokus terhadap satu pertemuan yang tidak pernah berlaku sebelum ini di antara Presiden A.S. Donald Trump dan Presiden Rusia Vladimir Putin pada hari Isnin.

Minggu ini juga merupakan minggu besar pertama musim penghasilan suku kedua di Wall Street, dengan nama seperti Netflix, Goldman Sachs, IBM dan Microsoft yang dijadualkan untuk memberi laporan pendapatan.

Pada masa yang sama, Pengerusi Rizab Persekutuan, Jerome Powell dijadualkan memberi keterangan penting pada hari Selasa dan Rabu di hadapan panel kongres mengenai ekonomi dan dasar monetari.

#1 Sidang Kemuncak Trump-Putin : ISNIN

Presiden A.S., Donald Trump dan Presiden Rusia, Vladimir Putin mengadakan sidang kemuncak pertama di Helsinki, Finland pada hari ini.

Namun tiada pihak yang menyatakan bahawa sidang kemuncak tersebut bakal menyebabkan “breakthrough” polisi utamanya setelah ikatan A.S. dan Rusia terganggu sejak Perang Dingin.

Penganalisis geopolitik menjangkakan bahawa Putin menggesa Trump untuk melembutkan sekatan yang dikenakan ke atas Ukraine, sementara Trump mengatakan beliau akan menekan Putin mengenai segala aspek termasuk tuduhan campur tangan pada pilihan raya A.S. 2016 dan juga perang di Syria.

Di samping itu, pemimpin-pemimpin Eropah akan menyaksikan hasilnya dengan teliti, terutama selepas Trump menggelar Jerman sebagai tawanan Rusia pada sidang kemuncak NATO di Belgium minggu lepas, ekoran rancangannya terhadap saluran paip gas baru.

#2 Minggu Perolehan Pendapatan Wall Street : ISNIN-KHAMIS

Terdapat kira-kira 60 syarikat S & P 500 melaporkan pendapatan pada minggu hadapan, termasuk tujuh stok Dow.

Laporan Bank of America (NYSE: BAC) dan BlackRock (NYSE: BLK) Isnin, bersama syarikat kesayangan teknologi, Netflix (NASDAQ: NFLX).

Goldman Sachs (NYSE: GS), Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) dan UnitedHealth (NYSE: UNH) pula bakal melaporkan keuntungannya pada hari Selasa.

Disusuli oleh pendapatan laporan Morgan Stanley (NYSE: MS), American Express (NYSE: AXP) dan IBM (NYSE: IBM) pada hari Rabu.

Pada hari Khamis pula Microsoft (NASDAQ: MSFT), Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD) dan Blackstone (NYSE: BX) bakal berada di pasaran pada hari Khamis.

Akhirnya, keputusan korporat dari General Electric (NYSE: GE) dan Honeywell (NYSE: HON) mengulang minggu ini pada hari Jumaat.

#3 Keterangan Rasmi Pengerusi Rizab Persekutuan : SELASA & RABU (10PM)

Pengerusi Rizab Persekutuan, Jerome Powell dijadualkan memberi keterangan rasmi dasar monetari setengah tahunannya di hadapan jawatankuasa Senat dan Dewan di Washington DC.

Powell dijadual memberi keterangan mengenai ekonomi di hadapan Jawatankuasa Perbankan Senat pada 10:00 malam Selasa. Pada hari Rabu pula, beliau akan memberi keterangan di hadapan Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan Dewan pada jam 10:00 malam.

Komen Powell bakal diteliti untuk mendapatkan petunjuk lebih lanjut mengenai masa dan berapa cepat The Fed akan menaikkan kadar faedah.

#4 Data Jualan Runcit A.S. : ISNIN (8:30PM) 

Jabatan Perdagangan bakal menerbitkan data jualan runcit A.S. bagi bulan Jun pada hari Isnin jam 8:30 malam dengan jangkaan penyusutan kepada 0.4% setelah naik 0.9% sebulan lebih awal.

Selain data jualan runcit, laporan permit bangunan, permulaan perumahan, pengeluaran perindustrian, serta kaji selidik mengenai keadaan pembuatan di wilayah Philadelphia dan New York juga bakal menjadi fokus pasaran.

#5 Laporan Ekonomi China : ISNIN (10AM) 

China merupakan ekonomi utama pertama yang melaporkan data pertumbuhan suku kedua setelah menerbitkan data GDP pada hari ini jam 10:00 pagi.

Laporan itu dijangka menunjukkan ekonomi terbesar kedua di dunia berkembang 6.7% pada tempoh April-Jun, menyederhana sedikit daripada pertumbuhan 6.8% pada suku pertama.

 

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini