Euro turun ke paras rendah lapan hari pada hari Jumaat setelah bacaan inflasi A.S. meningkatkan jangkaan kadar faedah dan pelonggaran dalam ketegangan perdagangan antara Amerika Syarikat dan China menyokong dolar.

Komen Presiden A.S. Donald Trump mengenai rancangan Brexit Britain menyebabkan harapan kesepakatan perdagangan A.S. merosot, mendorong dolar ke paras lebih tinggi berbanding matawang utama lain.

Data harga pengguna A.S. pada hari Khamis menunjukkan peningkatan tekanan inflasi yang mantap serta membolehkan Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah sebanyak empat kali pada 2018.

“Data inflasi terkini mengesahkan bahawa The Fed akan berada jauh di hadapan bank pusat lain,” katanya. “Kami percaya dolar berpotensi untuk meneruskan momentumnya”. 

Minit Mesyuarat ECB yang diterbitkan pada hari Khamis juga memberi kesan kepada euro, menunjukkan bahawa ahli-ahli kekal berpihak kepada dovish dan berada jauh dari menormalkan dasar sedia ada.

Matawang euro jatuh kepada $ 1.1627 manakala indeks dolar hampir mendekati paras tinggi 10 hari.

Dolar telah mengukuh kepada kira-kira 2% berbanding yen minggu ini sekaligus menandakan kenaikan mingguan terbesar sejak pertengahan bulan September.

Namun, konflik yang semakin meningkat terhadap perdagangan antara China dan Amerika Syarikat selepas Trump berjanji untuk mengenakan tarif pada $ 2000 bilion lebih banyak import China telah menyokong dolar pada minggu ini.

Pada masa yang sama, lebihan perdagangan China dengan Amerika Syarikat membesar pada rekod pada bulan Jun apabila eksport keseluruhannya meningkat, hasil yang dapat meningkatkan lagi pertikaian perdagangan.

Di tempat lain, Dolar Australia turun 0.3% kepada $ 0.7387 setelah mengalami ketidakstabilan, dengan penyusutan lebih daripada 1% pada pertengahan minggu terhadap konflik perdagangan disebabkan oleh pengaliran risiko dalam pasaran yang lebih luas.

Aussie, yang dianggap sebagai proksi bagi perdagangan yang berkaitan dengan China, menunjukkan sedikit reaksi terhadap data pada hari Jumaat yang memperlihatkan eksport berdenominasi dolar A.S. meningkat pada bulan Jun.

Manakala Sterling merosot lebih daripada 0.05% kepada $ 1.3131.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini