Apple Inc akan melancarkan dana tenaga bersih bernilai AS $ 300 juta di China, kata firma itu dalam satu kenyataan pada hari Jumaat, bekerjasama dengan pembekalnya untuk melabur dalam projek tenaga boleh diperbaharui yang boleh berkuasa hampir 1 juta rumah di negara ini.

Kerajaan China telah melaksanakan pemotongan pencemaran utama, memberi tekanan kepada firma tempatan dan antarabangsa untuk membantu mengurangkan kadar asap yang tinggi di bandar-bandar besarnya dan membersihkan saluran air negara dan tanah tercemar.

Pelaburan dari pembuat iPhone, yang akan dibuat bersama-sama dengan 10 pembekal termasuk Pegatron Corp dan Wistron Corp dalam tempoh empat tahun, menjadikan syarikat tersebut sebagai ikatan Amerika Syarikat dan China atas perdagangan .

Ketua Eksekutif Apple, Tim Cook awal tahun ini meminta ketua-ketua yang tenang di Washington dan Beijing kerana ekonomi dua negara terbesar di dunia telah meloloskan ke arah perang perdagangan dan bertukar-tukar tarif untuk belanja berbilion dolar.

Firma A.S. membuat sebahagian besar produknya di China, yang dikirimkan ke seluruh dunia, termasuk ke Amerika Syarikat. China juga merupakan salah satu pasar akhir Apple yang paling penting, walaupun ia menghadapi cabaran yang semakin meningkat dari saingan telefon pintar tempatan.

Apple telah membuat peningkatan yang lebih luas dalam kuasa yang boleh diperbaharui. Awal tahun ini, ia berkata kemudahan globalnya kini dikuasakan sepenuhnya oleh tenaga bersih.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini