Dolar A.S. stabil setelah berada berhampiran paras tinggi enam bulan berbanding yen Jepun dan didagangkan tinggi terhadap matawang utama lain pada hari Khamis setelah data ekonomi A.S. semalam memberi dorongan bahawa Rizab Persekutuan akan menaikkan kadar faedah dua kali lebih tinggi tahun ini.

Dolar naik 0.1% dengan USD / JPY  didagangkan pada 112.07 yen selepas melepasi halangan 112 buat kali pertama sejak 10 Januari.

Indeks dolar juga mempamerkan perkembangan setelah berada di paras tertinggi satu minggu sebanyak 94.769 yang dicapai semalaman, didagangkan pada 94.725.

Harga pengeluar A.S. meningkat pada bulan Jun, dengan keuntungan dalam kos perkhidmatan dan kenderaan bermotor, yang membawa kepada peningkatan tahunan terbesar dalam 6-1 / 2 tahun.

Namun, Euro kehilangan momentum selepas EUR / USD didagangkan pada $ 1.1675, merosot lagi dari paras tertinggi 3-1 / 2 minggu dari $ 1.17905 yang dicapai pada hari Isnin.

“Sekiranya ia terus meningkat, bukan sahaja A.S. akan dilanda tahap makroekonomi, tetapi ekonomi makro China dan negara-negara yang mempunyai hubungan makro-ekonomi ke China juga akan dipengaruhi”
 kata Kazushige Kaida, ketua pertukaran asing di State Street Bank .

Malah, Dolar Kanada melemah berbanding dolar A.S. setelah keuntungan bagi dolar mengimbangi kenaikan kadar faedah dan prospek pengetatan lanjut oleh Bank of Canada.

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini