Bank Negara Malaysia memegang kadar faedah penanda arasnya pada 3.25% pada 11 Julai 2018, sejajar dengan jangkaan pasaran, memandangkan pertumbuhan masih kukuh dan tekanan inflasi dijangka bergerak sederhana tahun ini selepas kerajaan baru memansuhkan cukai penggunaan yang lama.

Secara amnya, kadar faedah di Malaysia berpurata 2.99% dari tahun 2004 sehingga 2018, mencecah paras tertinggi dengan catatan 3.50% pada bulan April 2006 dan memegang  rekod rendah pada 2 Februari 2009.

Pada masa yang sama, USD / MYR didagangkan pada 4.02 sehingga jam 3.00 petang tadi.

Ekonomi Malaysia terus berkembang pada separuh suku pertama tahun 2018, disokong oleh aktiviti sektor swasta dengan dorongan tambahan daripada eksport bersih. Prestasi pertumbuhan positif dijangka dapat dikekalkan, dipacu oleh permintaan domestik dan luar negeri.

Penggunaan swasta juga disokong oleh gaji berterusan dan pertumbuhan pekerjaan, dengan peningkatan tambahan dari perbelanjaan isi rumah yang lebih tinggi disebabkan oleh cukai.

Aktiviti pelaburan turut disokong oleh pengembangan kapasiti terutamanya dalam industri berorientasikan eksport dan projek infrastruktur yang berterusan, terutamanya dalam subsektor pengangkutan dan utiliti.

Secara menyeluruh, ekonomi Malaysia dijangka terus berada di tahap pertumbuhan yang stabil.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini